سرمایه ثبتی چیست و چگونه می توانم آن را افزایش بدهم؟✅
سرمایه ثبتی چیست و چگونه می توانم آن را افزایش بدهم؟
ثبت شرکتها و قوانینی که برای آن وجود دارد در موارد مختلف با هم متفاوت است. از مسائل مهمی که باعث می شود هر شرکتی عنوان را به خود بگیرید، میزان سرمایه ثبتی یا همان سرمایه اولیه است. در واقع سرمایه ثبتی همان سرمایه است که توسط شرکا یا صاحبان شرکت، به شرکت تزریق میشود.
ما در این مقاله به تعریف سرمایه ثبتی، نحوه ثبت سرمایه، میزان افزایش سرمایه ثبتی، تفاوت دارایی و سرمایه و همچنین تعریف اندوخته قانونی و سرمایهگذاری مورد نیاز شرکتهای سهامی عام و خاص، با مسئولیت محدود، شرکت نسبی، تضامنی، مشارکتی و مختلط پرداخته است.
هر کسب و کاری برای آنکه کسب سود بیشتر کسب کند، یکی از مهمترین فاکتورها سرمایه است. بدون سرمایه امکان راهاندازی کسب و کاری وجود ندارد. حداقل سرمایه برای هر کسب و کاری، چه بزرگ و چه کوچک باید وجود داشته باشد.
برای برخی از مشاغل و کارهایی که نیاز به ثبت شرکت دارند، طبق قانون باید عمل کنند و حداقل سرمایهای را که قانون مشخص کرده است، انجام دهد، و برای برخی از مشاغل و کارها، کسب و کارهای خانگی، داشتن صفحه شخصی در شبکهها. اجتماعی و غیره نیازی به ثبت سرمایه نیست و با مقدار کمی سرمایه (چرخ خیاطی، گوشی موبایل و غیره) کسب درآمد می کنند.
پس طبق آنچه در بالا گفته، سرمایه ثبتی، مقدار آورده نقدی و همچنین غیر نقدی است که سهامداران و یا صاحبان کسب و کار برای راه اندازی کسب و کار و کار و بعدها برای رشد و رونق، به کسب و کار خود تزریق میشوند. . اگر کسب و کاری بخواهد به عنوان شرکت شروع به فعالیت کند و وجه قانونی داشته باشد باید سرمایه ثبتی داشته باشد، در واقع هیچ شرکتی بدون سرمایه ثبتی امکان وجود آمدن و ادامه فعالیت را ندارد.
یکی از مهمترین فاکتورها، یا بهتر است بگوییم مهمترین فاکتور در سود ده بودن هر شرکتی، سرمایه اولیه یا همان سرمایه ثبتی آن است. به اندازهای این موضوع مهم است که در هنگام نامگذاری ( دستهبندی) شرکتها، با توجه به سرمایهگذاری ثبتی که دارند، نامگذاری میکنند.
برای ثبت سرمایه اولیه (ثبتی) چه باید کرد؟
اولین گام برای ثبت یک شرکت آن است که مقدار سرمایه اولیه را مشخص کنیم. باید به این نکته توجه داشته باشید که قانون حداقل میزان سرمایه اولیه را برای انواع شرکت ها (سهام تضامنی، با مسئولیت محدود، مختلط غیر سهامی، مختلط سهامی، نسبی و مشارکتی) که باید در هنگام ثبت، وجود داشته باشد، تعیین می کند.
ثبت هر شرکتی علاوه بر سرمایهگذاری اولیه موارد دیگر را نیز میتوان در نظر گرفت و در صورت نیاز برای انجام دادن:
- گام اول برای تولد یک شرکت انتخاب نام برای آن است، البته این نام باید قانونی باشد!
- گام دوم مشخص کردن نوع شرکت است
- گام سوم آن است که تعداد شرکا و اعضا را مشخص می کنند، مسئولیت هر کدام را که می کنند.
- گام چهارم که باید انجام شود محل ساختمان شرکت، آدرس و کدپستی آن باید مشخص باشد.
- گام پنجم تنظیم و ثبت نام شرکت است.
- گام ششم که باید انجام شود، تعیین مقدار سرمایه ثبتی شرکت میباشد. همان طور که گفته شد نوعی شرکت بر اساس سرمایه سرمایه ثبتی مشخص می شود.
تفاوت سرمایه با دارایی در چیست؟
سرمایه | داریی | |
تعریف | سرمایه یا حقوق صاحبان سهام با کسر بدهیها از داراییها به دست میآید
سرمایه = دارایی – بدهی |
دارایی ها بخشی از یک شرکت هستند که به کسب و کار در تولید محصولات و ایجاد درآمد عملیاتی کمک می کند و با فرمول زیر به دست میآید:
دارایی = سرمایه + بدهی |
عناوین حسابهای | شامل سرمایه ثبتی، سود انباشته، سهام خزانه، سهام ممتاز و سهم اقلیت است. معمولا نوع شرکت، سرمایه را به عناوین متفاوتی تقسیم میکند. | داراییها در تمامی شرکتها به دارییهای جاری ( وجه نقد، بانک، صندوق، حسابهای دریافتنی کوتاه مدت و غیره)، داراییهای غیر جاری ( زمین، ساختمان و غیره) تقسیم میشوند. |
استهلاک | سرمایه یا حقوق صاحبان سهام مستهلک نمیشوند. | دارایی های غیر جاری (ثابت) بنا به قانون هر کشوری و نوع دارایی، هر سال مستهلک میشوند. |
ماهیت وجودی | حقوق صاحبان سهام منبع وجوه مورد نیاز برای ایجاد منابع است. | دارایی ها منابع مورد نیاز برای اداره یک کسب و کار هستند. |
ارزش دفتری یا ارزش بازار | سرمایه به ارزش دفتری ثبت میگردد | بستگی به نوع دارایی دارد که به ارزش دفتری و یا ارزش بازار ثبت شود. |
چطور میتوان سرمایه ثبتی شرکتی را افزایش داد؟
همان طور که پیشتر گفته میشود معمولاً سرمایهگذاری شده است، توسط صاحبان شرکت آورده شده است که در زمان تاسیس شرکت مشخص و ثبت شده است. اگر بخواهم افزایش دهد، روند خاص خود را میسازد، و در واقع سرمایهگذاری افزایش پیدا میکند که به آن اضافه میشود. در زیر 4 روش برای افزایش سرمایه است:
- از طریق آورده نقدی جدید
- از طریق سود انباشته و اندوخته قانونی
- از طریق ارزیابی مجدد داراییها
- افزایش سرمایه از طریق سلب حق تقدم و فقط سهام نیز اتفاق میافتد.
چه کارهایی برای افزایش سرمایه ثبتی لازم است؟
- برای آن که سرمایه شرکتی افزایش یابد، در ابتدا باید مدیر و هیئت مدیره شرکت، با این درخواست افزایش سرمایه راضی و موافق باشند، و سپس آن را به تصویب برسانند.
- حله دوم آن است که شرایط و وضعیت مالی شرکت حسابرسی می شود، و چنان چه چهرس به دلیل عدم امکان افزایش سرمایه را تایید کرد، بعد از بررسی خواهد شد که تمام یا بخشی از افزایش سرمایه در حساب می گیرد.
- مرحله بعدی آن است که مستندات و مدارک مورد نیاز است که جهت افزایش سرمایه باید به اداره شرکتها و سازمان بورس تحویل داده شود، تهیه شود.
- در گام بعدی سازمان بورس، تمامی مدارک ارسال شده، جهت افزایش سرمایه را بررسی میکند، و در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد و اجازه افزایش سرمایه، تایید شود، سازمان اجازه افزایش بخشی یا تمام این درخواست افزایش سرمایه را صادر کند. .
- پس از مرحله 4، اطلاعیه صدور مجوز جهت افزایش سرمایه بر روی سایت سازمان بورس قرار میگیرد.
- در آخر تاریخ و زمان مجمع فوقالعاده مشخص میشود.
چطور میتوان شرکتی را افزایش داد؟
سرمایه می تواند امکان پذیر باشد، از سرمایه انسانی و نیروی کار گرفته تا سرمایه اقتصادی. اما بیشتر مردم کلمه سرمایه را میشنوند، اولین چیزی که به ذهنشان میرسد، پول است. این الزاماً نادرست نیست. سرمایه با داراییها، اوراق بهادار و وجه نقد نشان می دهد. دسترسی به پول نقد تفاوت بین شرکتها است که در حال گسترش، درجا زدن و یا برگرد به عقب هستند.
اما چگونه شرکتها میتوانند سرمایه خود را افزایش دهند؟
دو راه وجود دارد:
- افزایش سرمایه بر بدهی(سرمایه بدهی)
- افزایش سرمایه بر سرمایه(سرمایه سهام)
البته عملکرد محتاطانه مالی شرکت شامل تعیین از بدهی و حقوق صاحبان سهام است که مقرون به صرفه ترین است.
افزایش سرمایه مبتنی بر بدهی
به این نوع افزایش سرمایه، تامین مالی بر مبنایی نیز گفته می شود. این نوع از افزایش سرمایه زمانی اتفاق میافتد که شرکت پولی را قرض میکند و میکند که آن را در آینده به وامدهنده بازپرداخت کند. رایجترین نوع از این افزایش سرمایه، وامها و قرضههایی است که شرکتهای بزرگ از آنها برای تأمین برنامههای توسعه خود یا تأمین پروژههای مالی جدید استفاده میکنند. شرکتی که به دنبال افزایش سرمایه از طریق بدهی ممکن است لازم باشد برای دریافت وام به بانک مراجعه کند، جایی که بانک وام دهنده، و شرکت بدهکار می شود. در ازای دریافت وام، بانک سودی دریافت می کند که شرکت آن را همراه با وام در ترازنامه خود قید می کند. گزینه دیگری انتشار قرضه است. این سرمایه به سرمایه گذاران فروخته می شود – که به عنوان دارندگان قرضه یا وام دهنده نیز می شوند – و پس از یک تاریخ معین سررسید می شوند. قبل از رسیدن به سررسید، شرکت مسئول صدور اوراق قرضه به سرمایه گذاران است.
مزایا و معایب سرمایه بدهی
در حالی که این یک راه عالی برای جمع آوری پول بیشتر مورد نیاز است، این افزایش سرمایه دارای جنبه های منفی هم است، به ویژه بهره هایی که باید پرداخت شود. پرداخت باید بدون توجه به عملکرد تجاری به وام دهندگان انجام شود. در یک فصل ممکن است عملکرد خوبی وجود نداشته باشد و یا اقتصاد کلان دچار رکود شود، و باعث میشود که کسب درآمد حاصل شود و در چنین مواردی معمولاً شرکتهای پرداخت بدهیهایی دارند که در آن دوره کسب درآمد مالی بیشتر است.
افزایش سرمایه مبتنی بر سرمایه
در این روش سرمایه از طریق فروش سهام شرکت به جای استقراض ایجاد میشود. اگر بدهی بیشتر از نظر مالی مقرون به صرفه نباشد، یک شرکت میتواند با فروش سهام، سرمایه خود را افزایش دهد. اینها میتوانند سهام عادی یا سهام ممتاز باشند.
سهام عادی به سهامداران حق رای میدهد اما مزیتی در اولویت اول بودن در خصوص گرفتن سود به آنها تعلق نمیگیرد. در واقع صاحبان این نوع سهام در انتهای نردبان گرفتن قرار دارند، در صورت شرکت در انحلال، ابتدا به سایر بستانکاران و سهامداران سود میشود.
سهام ممتاز از این نظر منتخب به فرد است که پرداخت میشود قبل از انجام چنین پرداختهایی در مورد سهام عادی تضمین میشود. در مقابل، سهامداران ممتاز حقوق مالکیت محدودی دارد و حق رای ندارد.
مزایا و معایب افزایش سرمایه مبتنی بر سرمایه
مزیت اصلی افزایش سرمایه این است که دارای سرمایه است، شرکت ملزم به بازپرداخت سرمایه سهامداران نیست. در عوض، سرمایه به میزان بازده سرمایه گذاری که سهامداران بر اساس عملکرد بازار بزرگتر انتظار دارند، اشاره دارد. این بازده ناشی از پرداخت سود سهام و ارزش گذاری سهام است.
ضرر سرمایه سهام این است که هر سهامدار دارای یک بخش کوچک از شرکت است، بنابراین می تواند کاهش یابد. مالکان نیز به سهامداران خود متعهد هستند و باید مطمئن باشند که برای حفظ ارزش سهام بالا و در عین حال پرداخت سهام مورد انتظار، سودآور باقی مانده میماند.
از آنجایی که سهامداران ممتاز ادعای بالاتری نسبت به دارایی های شرکت دارند، سهامداران ممتاز کمتر از سهامداران عادی هستند که انتهای آن را میگیرند که میگیرند بنابراین سرمایه برای فروش سهام ممتاز کمتر از فروش سهام عادی است.
اندوخته قانونی چیست؟
اندوخته قانونی در واقع مانند یک بیمه برای شرکت عمل میکند، یعنی زمانی که شرکت به هر دلیلی سرمایه خود را از دست داد، با اندوخته قانونی خود را از پرداخت بدهی طلبکاران را پرداخت میکند.
طبق ماده 140 قانون تجارت، زمانی که شرکتی به سوددهی میرسد باید هر ساله یک بیستم یا همان 5% از سود شرکت را با عنوان اندوخته قانونی نگه دارد و همچنین آن را در ترازنامه بیاورد. در کل اندوخته قانونی، یک پشتوانه مالی برای شرکت به حساب میآید و همچنین کسانی که میخواهند، در شرکت سرمایهگذاری کنند یا به شرکت وام بدهند با خیال آسودهتری این کار را انجام میدهند. وقتی هر سال 5% از سود خالص به اندوخته قانونی اضافه شد، زمانی که این اندوخته به 10% از سرمایه شرکت رسید، دیگر نیازی به ذخیره کردن اندوخته قانونی نیست.
ایرواا انواع سرمایه ثبتی
سرمایه ثبتی شرکتهای سهامی عام
شرکتهای سهامی عام با فروش سهام به مردم سرمایه خود را تامین می کنند. مبلغ سرمایه اولیه نباید کمتر از 5 میلیون ریال باشد. همچنین سرمایه میتواند به صورت نقدی و غیر نقدی باشد. در زمان تاسیس 35% از این میزان سرمایه باید به حساب شرکت واریز و مابقی به مدیریت سهامداران است.
سرمایه ثبتی شرکتهای سهامی خاص
در رابطه با شرکتهای سهامی خاص، حداقل سرمایه برای ثبت شرکت یک میلیون ریال است. که 35% از این مبلغ یا مبلغ بالاتر از بانک باشد و مابقی این سرمایه را در شرکت داشته باشد و صاحب سهام باشد. روشن است که سرمایه کاملا اختیاری است و هر چه سرمایه شرکتی بیشتر معتبر باشد آن نیز بیشتر خواهد بود.
سرمایه ثبتی شرکت با مسئولیت محدود
در مورد این شرکت باید دو یا چند نفر را با سمت مدیره گفت و بدون هیچ گونه سرمایهگذاری و آوردهای می اقدام به ثبت شرکت با مسئولیت محدود کنند. همان طور که نام این شرکت مشخص است، هر کدام از شرکا به میزان سرمایهای که در قبال بدهیهای شرکت مسئول آورده شده است.
برای این شرکتها مانند شرکتهای با مسئولیت محدود سرمایهها برای ثبت شرکت تعیین نشده است. در این نوع از شرکت ها مسئولیت هر یک از صاحبان شرکت به سرمایه گذاری آنها می باشد. به این نکته نیز باید اشاره کرد که بیشتر فعالیت های این شرکت ها در حوزه بازرگانی و تجاری است.
سرمایه ثبتی شرکتهای تضامنی
در ماده 116 قانون تجارت آمده است که شرکت تضامنی بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی، برای امور تجاری تشکیل میشود. در قانون در مورد حداقل یا سرمایه اولیه حرفی زده نشده است. این نکته هم قابل ذکر است که طبق همین ماده دارای چه داراییها شرکت برای تادیه دیون کافی نباشد، هر کدام از شرکای مسئولیت دارد تا تمام قروض شرکت را پرداخت کند.
سرمایه ثبتی برای شرکتهای تعاونی
این نوع شرکتها به دلیل این که برای آنها شرایط خاص و مربوط به ثبت پیچیدهای وجود دارد، در رتبه سوم قرار میگیرد. مهم و اولین شرط برای ثبت این شرکتها گرفتن مجوز از اداره تعاون است. موارد مهم دیگر آن است که برای تأسیس شرکتهای تعاونی حداقل 7 نفر باید عضو شوند و نام آنها در اساسنامه ذکر شود. بعد از آن که اساسنامه شرکت تهیه میشود در مجمع عمومی شرکت تأیید شود.
سرمایه ثبتی برای شرکت سهامی مختلط
با توجه به ماده 162 قانون تجارت در این نوع از شرکتها باید دو نوع شریک وجود داشته باشد، شرکای سهامی و شرکای ضامن. شرکای سهامی آنهایی هستند که سرمایهگذاری آنها به صورت سهامی انجام میشود و همچنین مسئولیت آنها به اندازه همان سرمایه است که به شرکت داده میشود. شریک یا شرکای ضامن آنهایی هستند که سرمایه آنها به صورت سهام نیست، از این مسئولیتها در قبال طلبکاران بیشتر از داراییهای شرکت باشد.
سخن پایانی
هنگامی که فرد یا فردی بخواهند شرکتی را ثبت میکند در ابتدای کار سرمایه اولیه (ثبتی) را مشخص میکند و زمانی که این سرمایه ثبت میشود، بر تعداد شرکا و میزان سرمایهگذاری آنها نوع شرکت نیز مشخص میشود. استاد حساب در این مقاله به تعریف سرمایه، نحوه ثبت سرمایه، میزان افزایش سرمایه ثبتی، تفاوت دارایی و سرمایه و همچنین تعریف اندوخته قانونی و سرمایه ثبتی مورد نیاز شرکتهای سهامی عام و خاص، با مسئولیت محدود، شرکت نسبی، تضامنی، تعاونی و مختلط پرداخته است
شما می توانید از خدمات مالی و مالیاتی،خدمات حسابداری،خدمات حسابرسی و دیگر خدمات آکادمی استاد حساب استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.