IFRS چیست؟ کاربرد و اهمیت استانداردهای گزارشگری مالی✅
IFRS چیست؟ کاربرد و اهمیت استانداردهای گزارشگری مالی
بعد از پیشرفته شدن و بین المللی شدن شرکت های بزرگ باید یک سری قوانین و استانداردها بر اساس قوانین کشورها تنظیم و تدوین شود. به عبارت دیگر باید استانداردهایی وجود داشته باشد که زبان مشترک بین رویدادهای مالی داخلی و خارجی باشد. کمیته هیئت استانداردهای بین المللی استانداردهای بین المللی IFRS را تدوین کرد. IFRS چیست؟
این استاندارد یکی از مهم ترین استانداردهای جهانی است که سال هاست در اکثر کشورها به خصوص ایران مورد استفاده قرار می گیرد. ما قصد داریم در ادامه مقاله توضیح دهیم که IFRS چیست و برای چه مواردی استفاده می شود. علاوه بر آن استانداردهای گزارشگری مالی، دارای اهمیت و ضرورت هایی است که به تمامی نکات آن اشاره خواهیم کرد.
استاندارد IFRS چیست؟
حالا در پاسخ به این سوال که IFRS چیست، باید گفت که طبیعتاً این اصطلاح را بارها در کسب و کار خود شنیده اید، اما ممکن است ندانید که چه تعاریفی را به همراه دارد و اختصارات آن به چه معناست. بیایید آن را با جزئیات در زیر توضیح دهیم.
IFRS مخفف استاندارد گزارشگری مالی بین المللی است که اغلب به معنای گزارشگری بین المللی در نظر گرفته می شود. اما بیایید به سوال خودمان برگردیم، IFRS چیست و به چه معناست؟
IFRS مجموعه ای از استانداردهای حسابداری است که توسط هیئت استانداردهای حسابداری بین المللی IASB تدوین شده است. لازم بود بگوییم IASB چیست؟
دانستن این مفهوم بسیار مهم است، زیرا از طریق آن می توانید استانداردهای گزارشگری مالی را بشناسید و کاربرد آن را به راحتی شناسایی کنید. IASB یک نهاد مستقل و خصوصی برای تنظیم استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی است. این هیئت استانداردها را بر اساس IFRS تدوین و تأیید می کند.
استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی چیست؟
تا آنجا که می دانیم گزارشگری مالی معنا و مفهوم صورت های مالی است که اطلاعات و داده های یک دوره مشخص و مشخص از عملیات و عملکرد شرکت را ارائه می دهد. همچنین در مورد جریان های نقدی دوره مالی آتی پیش بینی می کند.
البته باید توجه داشت که استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی به عنوان یکی از سازوکارهای مالی باعث بهبود عملکرد بازار سرمایه می شود. همه این اقدامات و انتقال اطلاعات در مورد استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی بر اساس استانداردهایی است که توسط یک هیئت مستقل و خصوصی ایجاد شده است.
اهداف استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS)
اکنون که می دانیم IFRS چیست و در چه مواردی کاربرد دارد، بهتر است با اهداف آن آشنا شویم. از سال 2001، بنیاد بین المللی استانداردهای گزارشگری مالی، 4 هدف را دنبال کرده و توانسته در مسیر درست حرکت کند. اهداف استاندارد بین المللی گزارشگری مالی عبارتند از:
- ایجاد صورتهای مالی با ویژگیهای باکیفیت، قابل فهم، قابل اجرا، قابل قبول و غیره به نمایندگی از هیئت تدوین استانداردها
- بهبود و بکارگیری دقیق استانداردهای ذکر شده
- آگاهی از نیازهای گزارشگری مالی اقتصادهای نوظهور و سازمان های کوچک و متوسط
همگرایی استانداردهای ملی حسابداری و IFRS برای اتخاذ راه حل های با کیفیت بالا
مزایای IFRS
استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، علاوه بر کاربردها و اهدافی که دنبال می کند، استفاده از آن دارای مزایای متعددی است که به شرکت های استفاده کننده داده می شود. از جمله مزایای IFRS عبارتند از:
- شفافیت مالی: این مزیت باعث می شود؛ صورت های مالی با کیفیت و قابل اعتماد بیشتری را گزارش دهید.
- تسهیل حسابرسی و کمک به پاسخگویی بین المللی
- افزایش مشارکت اقتصادی در بازارهای جهانی با ایجاد و توسعه زبان حسابداری مشترک قابل اعتماد
اهمیت استفاده از استانداردهای بین المللی
یکی از مزایایی که IFRS دارد و نقش بسیار برجسته و مهمی در استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی دارد، فراهم کردن زمینه برای جذب سرمایهگذاری خارجی و رونق بخشی از بازار سهام است. p> >
در این مورد، بانک مرکزی تاکید می کند که استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی رعایت شود، زیرا اهمیت استفاده از استانداردهای بین المللی در جذب سرمایه گذاری خارجی و رونق بازار سهام بسیار موثر است.
کاربرد استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS)
در کتاب استانداردهای بین المللی حسابداری اشاره شده است که استانداردهای گزارشگری مالی در حسابداری کاربردهایی دارند که درک آن بسیار آسان است. البته استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که روش ها و رویه های حسابداری را یکسان می کند.
شما می توانید از خدمات مالی و مالیاتی،خدمات حسابداری،خدمات حسابرسی و دیگر خدمات آکادمی استاد حساب استفاده کنید.
استانداردهای بین المللی حسابداری
همانطور که گفتیم، حسابداری تا به امروز 16 استاندارد بین المللی گزارشگری مالی را تایید کرده است، اما با اضافه شدن 41 استاندارد توسط حسابداری بین المللی، استانداردهای تایید شده به 57 استاندارد رسیده است.
فهرست استانداردهای حسابداری بین المللی
در پاسخ به این سوال که IFRS چیست، گفتیم که استانداردهای بین المللی پس از جهانی شدن کسب و کار و بین المللی شدن شرکت ها ایجاد شد و سپس سازمان حسابرسی ایران زیر نظر بنیاد بین المللی استانداردهای حسابداری به ترجمه آن پرداخت. استانداردهای بین المللی حسابداری و فهرستی از استانداردهای منتشر شده.
هدف از ترجمه استانداردها این است که استفاده از آنها برای شرکت ها آسان تر شود. فهرست منتشر شده استانداردهای سازمان حسابرسی:
استانداردهای بین المللی حسابداری | |
1 | استاندارد بین المللی حسابداری شماره 1 ارائه صورتهای مالی |
2 | استاندارد بین المللیحسابداری شماره 2 موجودیها |
3 | استاندارد بین المللی حسابداری شماره 7 صورت جریانهای نقدی |
4 | استاندارد بین المللی حسابداری شماره 8 رویههای حسابداری، تغییر در برآوردهای حسابداری |
5 | استاندارد بینالمللی حسابداری شماره 10 رویدادهای پس از دوره گزارشگری |
6 | استاندارد بینالمللی حسابداری شماره 11 پیمانهای ساخت |
7 | استاندارد بین المللی حسابداری شماره 12 مالیات بر درآمد |
8 | استاندارد بینالمللی حسابداری شماره 16 املاک، ماشین آلات و تجهیزات |
9 | استاندارد بین المللی حسابداری شماره 17 اجارهها |
10 | استاندارد بینالمللی حسابداری شماره 18 درآمدهای عملیاتی |
11 | استاندارد بینالمللی حسابداری شماره 23 مخارج تامین مالی |
12 | استاندارد بین المللی حسابداری شماره 24 افشای اطلاعات اشخاص وابسته |
13 | استاندارد بینالمللی حسابداری شماره 38 داراییهای نامشهود |
تفاوت بین استانداردهای حسابداری و IFRS
در مقاله استانداردهای حسابداری بین المللی توضیحاتی در مورد تفاوت استانداردهای حسابداری با IFRS ارائه شده است. البته ناگفته نماند که در مقاله استانداردهای بین المللی حسابداری آمده است که کاربرد مفاهیم نظری گزارشگری مالی بین این دو استاندارد کاملاً مشابه بوده و تفاوت های بسیار جزئی دارند. این تفاوت ها عبارتند از:
- بخشهای صورتهای مالی
- در تعداد صورتهای مالی ارائه شده
تفاوت بین استانداردهای حسابداری ایران و IFRS
استانداردهای حسابداری ایران و استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی کاملاً مشابه هستند، فقط در چند مورد بسیار جزئی با هم تفاوت دارند که باید به دقت و با ظرافت مورد بررسی قرار گیرند.
به عنوان مثال، هر دو استاندارد از نظر حقوق و دستمزد کاملاً مشابه هستند و تفاوت در نحوه ارائه صورتهای مالی و صورت وضعیت مالی است. به عنوان مثال:
- در حسابداری IFRS اقلام غیرجاری در ابتدای دوره مالی گزارش می شود اما در استانداردهای ایران ابتدا اقلام جاری و سپس اقلام غیرجاری
- روش طبقه بندی بدهی جاری و غیر جاری در هر دو استاندارد متفاوت است.
- برای محاسبه و اندازهگیری کاهش ارزش، استاندارد ایران باید ابتدا ارزش دفتری و سپس مبلغ بازیافتنی را بررسی کند، اما در IFRS، ارزش دفتری با ارزش جاری جریانهای نقدی مقایسه میشود.
تفاوت بین IFRS و GAAP
GAAP به مجموعه ای از استانداردها اشاره دارد که در چند سال گذشته در کشورهای صنعتی مورد استفاده قرار گرفته است و گفته می شود که یک سیستم مبتنی بر قانون است.
این سیستم در ایالات متحده آمریکا استفاده میشود، اما برخلاف GAAP، استاندارد IFRS وجود دارد که یک سیستم مبتنی بر استاندارد است که در سطح بینالمللی استفاده میشود.
GAAP استانداردهای خاص خود را دارد. ایالات متحده آمریکا قوانین حسابداری را دسته بندی کرده است که به آنها اصول حسابداری پذیرفته شده عمومی می گویند. اولین دسته از استانداردهای حسابداری توسط موسسه حسابداران رسمی و همچنین مدیریت تدوین شده است. و اعمال شد. این استانداردها صورتهای مالی را تأیید می کنند، که بسیاری از تصمیمات اقتصادی را بر اساس این اطلاعات دقیق و منسجم می گیرد.
تفاوت بین IFRS و IAS
مجموعه واحدی از استانداردهای حسابداری مرتبط با تمام جنبههای مالی یک سازمان مانند درآمد، هزینهها، داراییها، حقوق صاحبان سهام و بدهیها استانداردهای بینالمللی حسابداری (IAS) را تشکیل میدهند.
در واقع از این استاندارد برای ایجاد صورتهای مالی تلفیقی استفاده می شود.
از جمله صورت های مالی تلفیقی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترازنامه
- بیانیه سود
- بیانیه تغییرات وضعیت مالی
- جریان صورتهای مالی
- یادداشت های توضیحی
Ifrs اغلب با استانداردهای بین المللی حسابداری IAS اشتباه گرفته می شود، اما باید بدانید که IAS استانداردهای حسابداری قدیمی هستند که در سال 1973 توسط هیئت استانداردهای بین المللی تأیید شد. اما تا زمان ایجاد IFRS از آنها استفاده می شد.
تفاوت این دو استاندارد در تعداد استانداردهای تایید شده است. استاندارد بین المللی گزارشگری مالی 17 استاندارد و استانداردهای بین المللی حسابداری 41 استاندارد را تایید کرده است. با توجه به تعداد استانداردهای تایید شده، IFRS از IAS جلوتر است.
بیانیه وضعیت مالی
اولین شماره IFRS صورت وضعیت مالی یا ترازنامه است. صورت وضعیت مالی گزارشی از تمام دارایی ها، بدهی ها و سرمایه یک واحد تجاری در تاریخ معین تهیه و ارائه می کند.
صورت مالی معمولاً به دو صورت گزارش می شود.
- حساب
- گزارش
برای درک کامل و جامع صورت وضعیت مالی، قصد داریم مطالب مندرج در صورت وضعیت مالی را بیان کنیم. که شامل موارد زیر است:
- عنوان
- نام واحد اقتصادی
- نام گزارش
- تاریخ گزارش
صورت سود و زیان جامع
نوع دیگر صورتهای مالی، صورت سود و زیان جامع است که تعریف جامعی برای آن ارائه شده است. صورت سود و زیان جامع خلاصه ای از ارائه صورت سود و زیان است. در صورت سود و زیان کلیه هزینه ها و درآمدهای تحقق یافته و تحقق نیافته یک شرکت گزارش می شود. پس از بررسی سود و زیان خالص یک شرکت، در ابتدای صورت سود و زیان جامع درج می شود.
بیانیه تغییرات در حقوق صاحبان سهام
کاری که حسابداران باید پس از تغییرات صورتهای مالی انجام دهند، تبدیل صورت حساب سود و زیان انباشته به تغییرات حقوق صاحبان سهام (سرمایه) است. هدف از ارائه این صورت مالی، شفاف سازی تغییرات حقوق صاحبان سهام است.
به عبارت دیگر، جمع آوری اطلاعات و داده های مربوط به تغییرات در حقوق صاحبان سهام، استفاده از اطلاعات را افزایش می دهد. در صورت تمایل به کسب اطلاعات در مورد حقوق وزارت کار به صفحه بخش حقوق کار مراجعه کنید.
صورت جریان نقدی
آخرین شماره IFRS صورت جریان نقدی است. صورت جریان وجوه نقد میزان وجه نقد منتقل شده در یک سازمان را نشان می دهد و به طور کلی صورت جریان وجوه نقد برای مشاهده جریانات نقدی ورودی و خروجی یک سازمان تهیه و تنظیم می شود. 3 قسمت مهم و کلی صورتهای مالی عبارتند از:
- فعالیت عملیاتی
- فعالیت سرمایه گذاری
- فعالیت مالی
نکات مهم استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS)
تا این مرحله در مقاله متوجه شده اید که مفهوم ifrs چیست و با اهمیت آن آشنا شده اید. اکنون در این بخش از مقاله می خواهیم چند نکته مهم را با شما در میان بگذاریم.
در کدام کشورها از IFRS استفاده می شود؟
استانداردهای IFRS چیست و در کدام کشورها استفاده می شود؟ ما به خوبی می دانیم که استانداردهای IFRS در شرکت های عمومی در 160 کشور استفاده می شود. کشورهایی که از استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی استفاده می کنند عبارتند از: اروپا، کانادا، روسیه، کره جنوبی و آفریقای جنوبی.
ویژگی های یک نرم افزار مالی برای IFRS
نرم افزار حسابداری مالی برای هر رویدادی که قرار است استفاده کنند، باید ویژگی های خاص خود را داشته باشند و مشخصات. با آن شرایط و محیط سازگار شوید.
روش اجرای IFRS در ایران
تا اینجا شما با مفهوم IFRS آشنا هستید. حالا به نظر شما اجرای آن در ایران چگونه است؟ در خصوص بازار سرمایه و بورس، ایران از سال 1394 شروع به استفاده از استانداردهای بین المللی کرده است، البته باید بدانید که برای تبدیل استانداردهای داخلی به خارجی، شرکت ها و سازمان ها باید دو قابلیت داشته باشند:
- داشتن تخصص لازم از کارشناسان سازمان در راستای تغییرات بین دو استاندارد
- داشتن یک ابزار قدرتمند برای ترجمه اطلاعات مالی به IFRS
استانداردهای اجباری IFRS
استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی دیدگاه متفاوت و گسترده ای از مسائل حسابداری را پوشش می دهد. این پوشش ها شامل یک جنبه و دیدگاه از پیش تعیین شده از شیوه های تجاری است. در این موارد، IFRS قوانینی را تحت عنوان استانداردهای اجباری تدوین کرده است که شامل موارد زیر است:
IFRS 1: پذیرش استانداردهای بین المللی
IFRS 2: پرداخت مبتنی بر سهم
IFRS 3: ادغام شرکتهای تجاری
IFRS 4: دارایی های غیرجاری موجود برای فروش و عملیات متوقف شده
ترجمه استانداردهای IFRS
سازمان حسابرسی پس از استفاده از استانداردهای بین المللی، آنها را برای راحتی حسابداران ترجمه کرد. به عبارت دیگر اصول اولیه استانداردهای داخلی و IFRS یکسان است و از این رو ترجمه استانداردهای بین المللی به طور کامل و دقیق انجام شده است.
شرکتهای بینالمللی میتوانند برای مشاهده استانداردهای گزارشدهی بینالمللی به وبسایت سازمان حسابرسی دسترسی داشته باشند و بخش خدمات استانداردها را برای آنها نمایش میدهد.
نتیجه گیری
IFRS مجموعه ای از استانداردهای حسابداری است که توسط هیئت استانداردهای حسابداری بین المللی (IASB) تهیه شده است. IASB یک نهاد مستقل و خصوصی برای تنظیم استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی است. این هیئت استانداردها را بر اساس IFRS تدوین و تصویب می کند.
گزارشگری مالی معنا و مفهوم صورتهای مالی است که اطلاعات و داده های یک دوره مشخص و مشخص از عملیات و عملکرد شرکت را ارائه می دهد. همچنین پیش بینی هایی را برای جریان های نقدی دوره مالی آتی اعمال می کند. امیدواریم مطالب ذکر شده برای شما مفید و کاربردی بوده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.