کاهش سرمایه شرکت +مراحل و انواع کاهش سرمایه✅
کاهش سرمایه شرکت
کاهش سرمایه بورس و مسئولیت محدود چگونه است؟ صورتجلسه کاهش سرمایه شرکت چیست؟ کاهش اختیاری و اجباری سرمایه و نمونه گزارش توجیهی
همانطور که می دانید کاهش سرمایه شرکت جزئی از ثبت تغییرات شرکت می باشد که بسیار حائز اهمیت است. کاهش سرمایه شرکت بورس یکی از تغییراتی است که ممکن است اتفاق بیفتد. برای کاهش سرمایه شرکت با مسئولیت محدود شرایط خاصی وجود دارد که بهتر است قبل از انجام آن از آنها مطلع شوید. در مورد کاهش سرمایه شرکت و روش های مختلف آن چقدر می دانید؟ در ادامه بیشتر در این مورد توضیح خواهیم داد.
بطوریکه یک شرکت بسته به شرایط تصمیم به افزایش سرمایه می گیرد و این می تواند تاثیر مثبتی در رشد فعالیت های آن داشته باشد. کاهش سرمایه در بسیاری از موارد می تواند مفید و ضروری باشد. خوب است این کار را با اطلاعات کامل انجام دهید تا از مشکلات بعدی جلوگیری شود.
انواع کاهش سرمایه شرکت
شرایط اقتصادی یک جامعه همواره بر فعالیت های اقتصادی اقشار مختلف تأثیر می گذارد. بسته به شرایط، گاهی اوقات شرکت ها مجبورند سرمایه خود را کاهش دهند.
کاهش سرمایه شرکت به دو صورت اتفاق می افتد. کاهش سرمایه ممکن است اختیاری یا اجباری باشد. بسته به شرایطی که وجود دارد ممکن است یکی از این دو شرط اجرا شود.
نحوه اجرای هر یک از این دو روش مستلزم آگاهی دقیق از قوانین است. در ادامه به توضیح کامل این دو مورد می پردازیم.
کاهش سرمایه اختیاری
در این روش همانطور که از نامش پیداست کاهش سرمایه اختیاری است. این معمولا زمانی اتفاق می افتد که شرکا و سهامداران سرمایه زیادی را به شرکت وارد کرده باشند به گونه ای که این سرمایه بیش از نیاز باشد. سرمایه مازاد باعث می شود سهامداران تصمیم به برداشت سرمایه بگیرند. هر یک از شرکا با توجه به درصد سرمایه ای که در شرکت دارند در کاهش و برداشت سرمایه نقش خواهند داشت.
ماده 189 کاهش اختیاری سرمایه را مجاز می داند. مجمع عمومی فوق العاده در واقع تنها مرجعی است که می تواند در مورد کاهش سرمایه تصمیم گیری کند. تصمیم کاهش سرمایه توسط هیئت مدیره اجرا می شود. هيئت مديره پيشنهاد را در مجمع عمومي مطرح و اين مجمع به شرح ذيل تصميم مي گيرد:
- سهم کلیه سهامداران باید به نسبت مساوی کاهش یابد.
- سرمایه شرکت نباید کمتر از میزان تعیین شده قانونی باشد در غیر این صورت هر ذینفع می تواند از دادگاه تقاضای انحلال شرکت را بنماید.
آیا امکان خرید سهام توسط خود شرکت وجود دارد؟
** ماده 198 می گوید خرید سهام شرکت توسط خود شرکت ممنوع است. دلیل این ممنوعیت این است که باعث کاهش سرمایه شرکت به صورت مخفیانه می شود. ماده 28 که در زمینه رفع موانع تولید فعال است، استثنائات ماده 198 را پیشنهاد کرده است. بازار پیشخوان می توانند حداکثر 10 درصد از سهام خود را به عنوان سهام خزانه خریداری و نگهداری کنند. تا زمانی که شرکت دارای این نوع سهام باشد، حق رای نخواهد داشت.
در مورد سایر شرکت های سهامی عام و غیر سهامی، شرکت های تجاری و همچنین ثبت شرکت سهامی خاص، ممنوعیت های مذکور در ماده 198 همچنان پابرجاست.
در کاهش سرمایه باید حقوق طلبکاران حفظ شود
- ماده 192 می گوید که هیئت مدیره باید در خصوص کاهش سرمایه به وظایف خود عمل کند مثلاً هیئت مدیره باید این تصمیم را در مجمع عمومی بیان کند.
- طلبکاران می توانند در مورد کاهش سرمایه به دادگاه شکایت کنند. ماده 193 این را می گوید.
- در برخی موارد قبل از کاهش سرمایه، شرکت باید حقوق و حقوق طلبکاران را پرداخت کند یا برای این کار ضمانت بگذارد.
آیا حداقل میزان سرمایه شرکت های دولتی و خصوصی را می دانید؟ در شرکت های سهامی عام سرمایه نمی تواند کمتر از 5 میلیون و در شرکت های سهامی خاص این مبلغ حداقل یک میلیون ریال باشد. اگر میزان سرمایه شرکت کمتر از این مقدار باشد باید سرمایه را افزایش دهید. بنابراین نمی توانید سرمایه شرکت را به اندازه ای که می خواهید کاهش دهید. این نکته مهمی است که باید به آن توجه کنید، در غیر این صورت ممکن است دادگاه حکم به انحلال شرکت شما بدهد.
کاهش سرمایه شرکت به صورت اختیاری از طریق کاهش اسمی قیمت سهام انجام می شود. با توجه به میزان سرمایه سرمایه گذاری شده توسط هر یک از سهامداران در شرکت، مبلغی به منظور کاهش سرمایه به هر یک از آنها عودت داده می شود.
کاهش سرمایه از این طریق باید با دقت و طبق تمامی قوانین انجام شود در غیر این صورت ممکن است با مشکل مواجه شوید. کارشناسان ما در پتزینو می توانند در این زمینه به شما مشاوره رایگان بدهند.
نحوه کاهش سرمایه اختیاری
همانطور که گفتیم این کار با کاهش مبلغ اسمی سهام انجام می شود. سهام گذشته شرکت باطل و سهام جدید با ارزش اسمی کمتر ایجاد می شود. سهام جدید بین سهامداران توزیع می شود.
صورتجلسه کاهش سرمایه تنظیم و نسخه ای از آن به اداره ثبت شرکت ها ارسال می شود. گاهی اوقات مشتریان ما در دفتر ثبت می پرسند که آیا راه دیگری برای کاهش سرمایه شرکت به صورت اختیاری وجود دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم خیر. تنها راه کاهش داوطلبانه سرمایه همان چیزی است که قبلا گفتیم.
در صورت عدم کاهش سرمایه طبق ضوابط و مقررات، ممکن است از 20000 ریال تا 200000 ریال جریمه شود.
مواردی که در کاهش سرمایه اختیاری باید در نظر گرفته شود
- حقوق و حقوق سهامداران باید به طور مساوی تقسیم شود.
- در زمان تشکیل مجمع عمومی باید حداکثر 45 روز بعد صورتجلسه کاهش سرمایه را ارائه دهید.
- زمانی که کاهش سرمایه انجام شد، باید این موضوع را از طریق روزنامه های کثیرالانتشار تبلیغ کنید و حداقل یک ماه از تاریخ انتشار این آگهی بگذرد.
- در صورتی که بستانکاران قبل از کاهش سرمایه از شما طلبکار بوده باشند می توانند به کاهش سرمایه اعتراض کنند.
- دادگاه مربوطه باید اجرای حکم کاهش سرمایه را تایید کند.
مراحل کاهش سرمایه اختیاری
برای کاهش سرمایه باید مراحل زیر را طی کنید:
- هیئت مدیره باید درخواست کاهش سرمایه خود را اعلام کند.
- مجمع عمومی فوق العاده باید تشکیل شود.
- گزارش بازرسان شرکت قرائت شود.
- مجمع باید کاهش سرمایه را تصویب کند.
- تغییرات شرکت باید در دفتر ثبت شرکت ها ثبت شود.
- آگهی های مربوطه باید در روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار درج شود.
برای اینکه هیأت مدیره چنین درخواستی را به مجمع عمومی ارائه دهد، کاهش سرمایه باید موجه بوده و گزارش عملکرد شرکت ارائه شود.
کاهش سرمایه اجباری
یکی دیگر از راه های کاهش سرمایه شرکت، انجام آن به زور است. در صورت از بین رفتن حداقل نیمی از سرمایه شرکت به دلیل زیان، هیئت مدیره باید نسبت به کاهش سرمایه یا انحلال شرکت اقدام و مجمع عمومی فوق العاده تشکیل دهد. این مجمع باید به انحلال شرکت یا اعلام کاهش سرمایه رأی دهد.
در صورت عدم تشکیل جلسه از سوی هیأت مدیره و یا عدم تشکیل مجمع بر اساس مقررات قانونی، ذینفعان می توانند از دادگاه تقاضای انحلال شرکت نمایند. منظور از ذینفع همه افراد اعم از مشتریان، مدیران و سهامداران است. هر یک از افراد مذکور می تواند انحلال شرکت را از دادگاه بخواهد. برای چنین درخواستی باید مدارکی را به دادگاه ارائه دهید که نشان دهد حداقل نیمی از سرمایه شرکت از بین رفته است.
این کار به دو صورت انجام می شود که در ادامه توضیح خواهیم داد.
الف) روش اول کاهش اجباری
در صورت عدم پرداخت سرمایه مندرج در اساسنامه در تاریخ مذکور هیئت مدیره تقاضای کاهش سرمایه را الزامی می نماید. در اینجا برای کاهش سرمایه باید به دادگاه مراجعه کرد و صورتجلسه کاهش سرمایه را ارائه و سرمایه جدید را در اساسنامه ثبت کرد.
برای اینکه مجبور به کاهش سرمایه نباشید باید قبل از صدور اساسنامه سرمایه را از افراد دریافت کنید.
** هیئت مدیره می تواند بر اساس ماده 33، میزان و میزان سرمایه را در اساسنامه اصلاح یا تغییر دهد.
ب) روش دوم کاهش اجباری
این روش برای مواردی است که شرکت در طول فعالیت خود به گونه ای متضرر شده که حداقل نیمی از سرمایه آن از بین رفته باشد. در این شرایط طبق ماده 141 لایحه اصلاحی باید نسبت به کاهش سرمایه اقدام کنید. کاهش سرمایه در اینجا از انحلال شرکت جلوگیری می کند.
با توجه به وضعیت شرکت، باید یکی از راه های کاهش سرمایه را انتخاب کنید.
مراحل اجباری کاهش سرمایه شرکت
برای کاهش اجباری سرمایه باید ارزش اسمی سهام کاهش یابد. آگهی کاهش ارزش سهام باید در روزنامه رسمی کشور به ثبت برسد. همچنین ممکن است به جای کاهش ارزش سهام، تعداد سهام کاهش یابد.
برای این کار باید یک نسخه از صورتجلسه قدیم و جدید را به دادگاه تحویل دهید. همچنین باید آگهی روزنامه را تهیه کنید. پس از بررسی دادگاه، سرمایه کاهش می یابد. این روش معمولاً در شرایطی استفاده می شود که ممکن است شرکت ها مجبور به انحلال یا اعلام ورشکستگی شوند.
در نظر داشته باشید که ثبت شرکت و کلیه مراحل مربوطه باید با دقت کامل و رعایت قوانین انجام شود. بسیاری از افراد به دلیل عدم آگاهی از قوانین با مشکلاتی مواجه می شوند. می توانید با کارشناسان خبره و مجرب ما در این زمینه مشورت کنید.
قانون کاهش اجباری سرمایه چیست؟
قانون با موضوع کاهش اجباری سرمایه وضع شده و دلیل آن اطلاع رسانی به سهامداران و طلبکاران از وضعیت شرکت است. بدین ترتیب تمامی افرادی که با شرکت در ارتباط هستند از میزان سرمایه و عملکرد آن مطلع می شوند.
در واقع این قانون موظف است همه افراد از وضعیت بنگاه های اقتصادی مطلع شوند. کاهش سرمایه به معنای نابودی شرکت یا پایان فعالیت آن نیست.
در صورت عدم تصمیم گیری برای انحلال شرکت در مجمع فوق العاده، راهکارهای جدیدی برای ادامه فعالیت شرکت در نظر گرفته خواهد شد. چنین اقدامی باعث کاهش زیان در دوره های بعدی فعالیت می شود و حتی شرکت می تواند افزایش سرمایه داشته باشد.
شما می توانید با مراجعه به سایت استاد حساب از آموزش ها و دوره های متعدد این مجموعه مانند اکسل،هلو و … بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.