دلیل نیاز استارت آپ ها به سرمایه✅
چرا استارت آپ ها به سرمایه نیاز دارند؟
در بسیاری از برندهای معروف ایران و جهان، جذب سرمایه یکی از نقاط عطف رشد کسب و کار است. اگرچه جذب سرمایه یکی از عوامل موفقیت یک استارتاپ است، اما تصور رشد چشمگیر یک استارتاپ بدون جذب سرمایه غیرممکن به نظر می رسد. با این حال می بینیم و در اخبار می خوانیم که برخی استارتاپ های موفق بدون جذب سرمایه رشد کرده اند. چیزی که در اصطلاح راه اندازی به عنوان بوت استرپ شناخته می شود. این موارد نادر به این ادعا منجر میشود که استارتآپها نیازی به جذب سرمایه ندارند و موسسان استارتآپها نباید در ازای دریافت مبالغ ناچیز سرمایهگذاران، سهام خود را از دست بدهند. سختی جذب سرمایه و روند طولانی آن را هم به اینها اضافه کنید تا این ادعا ذهن شما را بیشتر به خود مشغول کند.
افسانه استارتاپ
به طور کلی به جای تعریف درست از استارتاپ، افسانه استارت آپ را شنیده ایم. کسب و کارهای نوپا توسط چند بنیانگذار نخبه راه اندازی شده اند که به نظر می رسد از دنیای ما نیستند. یک شبه و با اتفاقی مثل افتادن سیب روی سر نیوتن، جرقه یک ایده ناب در ذهنشان شکل گرفته است. ایده ای که در ابتدا بسیار احمقانه به نظر می رسید و به شدت مورد تمسخر دیگران قرار گرفت. نخبگان استارت آپی در مسیر خود شکست های زیادی را تجربه کرده اند و بارها در آستانه سقوط قرار گرفته اند. اما بالاخره به شکلی عجیب و نامفهوم با سرعتی خارق العاده رشد کرده اند و دنیا را تغییر داده اند.
اما این افسانه چقدر به حقیقت شباهت دارد؟ احتمالا اگر از شرایط یک استارتاپ بیشتر بدانیم نظرمان کمی تغییر کند. بنیانگذاران استارت آپ به طور متوسط 70 تا 100 ساعت در هفته کار می کنند. در عین حال، بیش از 90 درصد آنها احتمال شکست را برای کسب و کار خود تصور می کنند. در کنار تصاویر فانتزی و جذاب یک محیط استارتاپی، باید این را هم بدانیم که کاری که کارآفرینان استارتاپ انجام می دهند بسیار شبیه به قمار است.
استارت آپ چیست؟
پرچمداران جدید اقتصاد جهانی مانند آمازون، اپل و گوگل عمدتاً با روش های نوآورانه برای ارزش آفرینی شکل گرفته اند. استارت آپ ها همیشه به دنبال راه های جدیدی برای خلق ارزش هستند. استارتآپها عمدتاً مبتنی بر فناوری هستند و از نوآوری و خلاقیت بنیانگذارانشان زاده میشوند. اگرچه هیچ اتفاق نظر واحدی برای چیستی استارت آپ وجود ندارد، اما با نگاهی به تعاریف موجود می توانیم بفهمیم استارتاپ چیست.
طبق تعریف استیو بلنک، استارت آپ سازمانی است که هنوز به مدل کسب و کار قطعی خود دست نیافته و به دنبال تثبیت آن است. مدل کسب و کار یک سازمان باید تکرار پذیر و مقیاس پذیر باشد.
اریک ریس همچنین معتقد است که استارت آپ یک نهاد انسانی است که برای ارائه یک محصول یا خدمات جدید در شرایطی که عدم اطمینان زیاد وجود دارد ایجاد شده است. پل گراهام همچنین معتقد است که مهمترین مؤلفه یک استارتاپ رشد سریع است.
آنچه از تعاریف فوق به دست می آید ظرفیت رشد سریع، تکرارپذیری، عدم قطعیت در مدل کسب و کار و شرط ابهام است. بنابراین می توانیم درک کنیم که یک استارتاپ برای تثبیت نیاز به آزمون و خطا دارد. و این آزمون و خطا مستلزم هزینه ای است که هیچ درآمدی برای آن وجود ندارد. نگاهی به چرخه رشد استارت آپ ها این موضوع را تا حد زیادی روشن می کند.
چرخه رشد استارتاپ
استارت آپ ها به طور کلی پتانسیل رشد انفجاری را دارند و دستیابی به این رشد برای استارتاپ ها هزینه زیادی خواهد داشت. چرخه رشد استارت آپ ها از MVP شروع می شود و با خروج از کسب و کار به پایان می رسد. بنیانگذاران استارتآپ تا زمانی که به MVP یا حداقل محصول قابل قبول برسند، مشغول بررسی محصول خود خواهند بود. پس از به دست آوردن محصول، رشد استارت آپ به آرامی آغاز می شود و یافتن بازار و مشتریان در کنار تیم سازی و مشکلات داخلی استارت آپی که از ابتدا وجود دارد، به دغدغه های موسسان استارت آپ اضافه می شود.
رشد استارتآپ پس از رسیدن به تناسب محصول-بازار آغاز میشود و پس از عبور از نقطه تناسب مسیر-محصول، سرعت و شدت پیدا میکند. ایجاد کسب و کار و رسیدن به بلوغ چیزی است که هر کارآفرین استارتاپی به دنبال آن است. بنیانگذاران می توانند از طریق یک عرضه اولیه عمومی (IPO) یا ادغام و اکتساب در یک تجارت بزرگتر (M&A) از کسب و کار خود خارج شوند. رشد سریع و انفجاری هزینه زیادی خواهد داشت و بنیانگذاران باید سرمایه جذب کنند. اینجاست که سرمایه گذاران خطرپذیر وارد می شوند که به سود چند صد درصدی علاقه مند هستند.
چرا استارتاپ ها باید سرمایه جذب کنند؟
تاکنون متوجه شدهایم که استارتآپها چالشهای زیادی در راه خود خواهند داشت. این چالشها باعث میشود استارتآپها به منابع مالی خارج از کسبوکارشان نیاز داشته باشند. مهمترین دلایل جذب سرمایه برای یک استارت آپ عبارتند از:
ماهیت مدل کسب و کار استارت آپ ها
مدل کسب و کار استارت آپ ها اغلب نوآورانه است و در طول بلوغ خود بارها تغییر می کند. صرف نظر از تغییراتی که نیاز به پول دارد، ماهیت مدل های کسب و کار استارت آپی این است که برای دستیابی به درآمد نیاز به پول دارد. به طور کلی، مدلهای کسبوکار استارتآپ یک دوره ضرر را تجربه میکنند. گذر زمان و اضافه شدن کاربران و جذب مشتری استارتاپ را به سمت سودآوری سوق می دهد.
علاوه بر این، فرآیند توسعه محصول استارتاپی یک فرآیند مبهم و غیرخطی است. در بیشتر موارد، ایده اولیه ای که در ذهن یک موسس استارتاپ وجود دارد با محصول نهایی ساخته شده بسیار متفاوت است. دلیل آن این است که تغییرات زیادی در طول توسعه محصول رخ می دهد. توسعه محصول استارت آپی اغلب آزمون و خطا است و فرآیندی پرهزینه و طولانی خواهد بود.
علاوه بر این، بسیاری از استارتآپها باید در بخشهای کسبوکار خود چرخش یا چرخش داشته باشند. Pivot می تواند در اجزای مختلف یک کسب و کار از مدل کسب و کار گرفته تا محصول و بازار رخ دهد. همه این مسائل سودآوری یک استارت آپ را به تاخیر می اندازد. بقا در این دوره زمانی نیاز به سرمایه خارجی دارد که عموماً توسط سرمایه گذاران خطرپذیر تامین می شود.
پایین بودن حد رشد بدون جذب سرمایه
همانطور که اشاره کردیم، احتمال شکست یک استارت آپ حدود 90 درصد است. پس طبیعی است که بنیانگذاران استارت آپ ها در صورت موفقیت تمام تلاش خود را برای دستیابی به بالاترین سطح رشد انجام دهند. استفاده از سرمایه های خارجی می تواند اهرمی برای بالا بردن سقف رویاهای یک استارتاپ باشد. ممکن است استارتاپی بدون جذب سرمایه از وادی مرگ بگذرد و به راه خود ادامه دهد اما به احتمال زیاد رشد محدودی خواهد داشت. بنابراین منطقی است که بنیانگذاران استارتاپی که 10 درصد شانس موفقیت دارند به دنبال بالاترین سود و بالاترین نرخ رشد باشند.
رقابت شدید و امکان حذف شدن
در سال های اخیر، اکوسیستم استارتاپی بسیار پیچیده و به سرعت در حال تغییر است. همیشه استارت آپ هایی هستند که منابع مالی و نیروی انسانی متخصص در اختیار دارند و سعی می کنند استارتاپ های رقیب را از میدان خارج کنند. از دست دادن یا حتی به تعویق انداختن یک فرصت رشد برای یک استارتاپ مساوی است با پایان کار و مرگ. به همین دلیل، استارتآپها باید به سرعت رشد کرده و قبل از رقبا، بازار را تصاحب کنند. این موضوع دلیل دیگری بر لزوم استفاده بنیانگذاران استارتاپ از سرمایه سرمایه گذار استارتاپی است.
کمبود منابع مالی
اکثر استارت آپ ها توسط جوانانی تأسیس می شوند که نقطه قوت آنها تسلط بر فناوری های جدید است. بنیانگذاران استارت آپ ها عموماً پس انداز یا سرمایه لازم را برای توسعه کسب و کار خود ندارند و به همین دلیل نیاز به جذب سرمایه از سرمایه گذار استارتاپی دارند. در سالهای قبل، خانواده و دوستان بنیانگذاران سهم قابل توجهی در رشد استارتآپ در مراحل اولیه داشتند. اما با توجه به شرایط اقتصادی فعلی کشور این موضوع دور از انتظار است.
نیاز به شبکه سازی
پول تنها دلیل جذب سرمایه استارت آپ ها نیست. بسیاری از سرمایه گذاران استارت آپی تجربه راه اندازی و توسعه استارتاپ را دارند و علاوه بر این، در نقش سرمایه گذار با استارتاپ های زیادی همراه بوده اند. این به سرمایه گذاران اجازه می دهد تا با شبکه گسترده ای از استارتاپ ها، فعالان اکوسیستم، مربیان و رهبران استارتاپی ارتباط برقرار کنند. این رابطه راه استارت آپ را برای جذب سرمایه در مراحل بعدی تسهیل می کند (البته در برخی موارد سرمایه گذار بدنام جذب سرمایه را در مراحل بعدی دشوارتر می کند). ارتباط با سرمایه گذار باعث می شود که موسسان استارت آپ به افراد متخصص و با تجربه دسترسی داشته باشند و از راهنمایی این افراد بهره مند شوند.
فرهنگسازی و اقناع کاربران
بسیاری از استارت آپ ها محصولات و خدماتی را ارائه می دهند که قبلاً وجود نداشته است. مثلا ما سال هاست به آژانس های تلفنی عادت کرده ایم. یا خرید میوه و سفارش غذا با موبایل برای ما غیر قابل تصور بود. در چنین شرایطی یک استارتاپ باید مبلغ قابل توجهی را صرف اطلاع رسانی، ترغیب کاربران و فرهنگ سازی کند. این مشکل در استارتاپ هایی که مزایای محصول آنها به راحتی قابل درک نیست بسیار شدیدتر است. به همین دلیل است که یک استارتاپ قبل از اینکه به درآمد قابل توجهی برسد برای فرهنگ سازی به سرمایه زیادی نیاز دارد.
منابع انسانی گران قیمت و تیم سازی
استارت آپ ها همیشه به دنبال استعداد هستند. یک کسب و کار نوپا ۱۵ نفره ممکن است چندین برابر هزینه منابع انسانی نسبت به یک کسب و کار سنتی ۱۵ نفره داشته باشد. البته می توان این انتقاد را مطرح کرد که تا حدودی حقوق پرداختی به مردم اکوسیستم استارتاپی ایران در مقایسه با سایر اقشار جامعه بالاست. تاکید می کنم در مقایسه با سایر اقشار جامعه، نه در مقایسه با موقعیت شغلی مشابه در قلب سیلیکون ولی.
نتیجه
استارت آپ ها در شرایط ابهام بالا و پر ریسک متولد می شوند و رشد می کنند. این ریسک بالا باعث شده است تا بنیانگذاران و سرمایه گذاران استارتاپ تنها با قصد حداکثر سود ممکن به فعالیت خود ادامه دهند. یک استارتاپ به دنبال رشد سریع و بزرگ است و این دقیقا همان جایی است که یک استارتاپ برای جذب سرمایه نیاز دارد.
شما می توانید با مراجعه به سایت استاد حساب از آموزش ها و دوره های متعدد این مجموعه مانند اکسل،هلو و … بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.