پایانه فروشگاهی چیست ؟✅
۱ – پایانه های فروشگاهی چیست ؟
به زبان ساده پایانه فروشگاهی وسیله ای است که به واسطه فروش آن کالا و خدمات بهداشتی ثبت و از طریق صدور صورتحساب الکترونیکی سازمان مالیاتی ارسال می شود.
پایگاه فروشگاهی وسیله ای است که همزمان انجام می شود 3 کار اصلی را داشته باشید :
۱ – اتصال به درگاه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور
۲ – اتصال به سامانه مودیان
3 – امکان صدور صورتحساب الکترونیکی
به عبارت پایانی فروشگاهی سخت یا نرم افزاری است که به سامانه مودیان متصل می شود و اطلاعات مربوط به کلیه تراکنش ها و حساب های الکترونیکی صادر شده را به آن منتقل می کند.
وسایلی رایانه، دستگاه کارتخوان ( دستگاه پوز ) و یا سامانه های پرداخت الکترونیکی از انواع متداول پایانه فروشگاهی میشوند.
دستگاههای کارتخوان بانکی یا دستگاه های کارتخوان نرم افزاری نیز از مهم ترین انواع پایانه های فروشگاهی هستند.
درگاههای پرداخت الکترونیکی نیز به عنوان یک پایانه فروشگاهی مجازی برای آن دسته از مودیان کاربرد دارد که فروش خود را به صورت آنلاین و غیر حضوری انجام میدهد.
همچنین پایانه فروشگاهی باید امکان اتصال به سامانه مودیان را نیز داشته باشد تا کلیه اطلاعات مربوط به فعالیت های مودی از طریق حافظه بانکی به سامانه مودیان منتقل شود و در پرونده و سوابق مالی مودی ثبت شود.
سومین ویژگی مهم پایانههای فروشگاهی امکان صدور صورتحساب الکترونیکی است.
صورتحساب الکترونیکی صورتحسابی است که به صورت الکترونیکی و به صورت سیستمی صادر میشود.
در بند « ب » ماده ۱ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان »، پایانه فروشگاهی این چنین تعریف میشود :
” رایانه، دستگاه کارتخوان بانکی درگاه پرداخت الکترونیکی یا هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مؤدیان را داشته باشد و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد. ”
لازم به ذکر است که مؤدیان به وسایل پایانه فروشگاهی که دارای حافظه مالی و تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری میباشد مبادرت به صدور صورتحساب الکترونیکی مینمایند.
نکته بسیار مهم در خصوص پایانه های فروشگاهی در حال استفاده این است که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است با همکاری سازمان ظرف مدت یک سال پس از تصویب قانون پایان فروشگاهی و سامانه مودیان (یعنی تا تاریخ ۱۱ / ۸ / ۱۳۹۹). )، نسبت به دستگاه های کارتخوان بانکی و یا درگاه های پرداخت الکترونیکی اقدام و با ایجاد تناظر بین آنها با مجوز فعالیت ها و شماره بنگاه های اقتصادی به هر یک از پایانه های فروش، شناسه یکتا اختصاص داده می شود. پس از تخصیص شناسه، کلیه حسابهای بانکی انجام میشود که از طریق بانکهای کارتخوان متصل میشوند و همچنین در بانکهای پرداخت الکترونیکی به عنوان تراکنشهای الکترونیکی مرتبط با فعالیتهای صاحب حساب بانکی ایجاد شده و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف در چهارچوب قانون و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است. مقررات مربوطه، اطلاعات این تراکنش های بانکی شامل اول دوره، وجوه واریزی، وجوه برداشته شده و آخر دوره هر حساب بانکی را در اختیار سازمان قرار می دهد که این موضوع بسیار مهم و کلیدی است.
در اسناد مالیاتی دستگاه های کارتخوان به صورت کامل به موضوع کارتخوان ها و میزان مالیات آن ها پرداخته ایم.
پس از اتمام مدت فوق، اتصال دستگاههای کارتخوان بانکی ( pos ) و یا درگاه های پرداخت الکترونیکی که تعلق آنها به مؤدی معین توسط سازمان امور مالیاتی ارزیابی نشده باشد، به شبکه پرداخت بانکی کشور ممنوع است.
از مهمترین نکات لازم به ذکر در خصوص پایانه های فروشگاهی این است که بانک مرکزی و حسب مورد کلیه بانک ها و ارائه دهندگان خدمات پرداخت موظف عبارتند از: سهامداران کلیه دستگاه های کارتخوان بانکی ( pos ) و پایانه های پرداخت الکترونیکی را به سازمان اعلام کنند. در صورت تخلف از حکم این ماده، مرتکبان به مجازات شش قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس محکوم میشوند.
۲ – اشخاص مشمول استفاده از پایانه فروشگاهی
در پاسخ به این سوال ۲ گروه از فعالان اقتصادی را نام می بریم :
۱ – خرده فروشیها
۲ – واحدهای صنفی که مستقیماً با مصرف کننده نهایی ارتباط دارند.
منظور از مصرف کننده مردم انسان واقعی هستند که کالاها و خدمات را برای مصرف و نیاز شخصی خود میخرند و از آن برای مصرف مجدد به دیگران استفاده نمیکنند.
طبق ماده ۲ قانون پایانههای فروشگاهی :
” خرده فروشیها و واحدهای صنفی که مستقیماً با مصرف کننده نهائی ارتباط دارند، علاوه بر عضویت در سامانه مؤدیان، موظف به استفاده از پایانه فروشگاهی میشوند. استفاده از پایانه فروشگاهی برای مؤدیانی که مستقیماً با مصرف کننده نهائی ارتباط ندارد، الزامی نیست. ”
خرده فروشان عشقی هستند که کالا و خدمات خود را به صورت تکی و خرد به فروش میرسانند و عمده فروش نمیشوند.
واحدهای صنفی که مستقیماً با مصرف کننده ارتباط نهایی مصرف میکنند، باعث میشوند که از اسمش پیداست عشقی باشد که کالاها و خدمات را به عشقی میفروشند که برای نیاز شخصی خود خرید میکنند.
همچنین در صورتی که مؤدیانی به دلیل ارائه کالا و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده و همچنین ماهیت کسب و کار آنها، امکان عضویت در سامانه مؤدیان و صدورحساب الکترونیکی را ندارد، فهرست آن ها به پیشنهاد وزارت امور مربوط می شوند. اقتصادی و دارایی و پس از تصویب هیأت وزیران، حداکثر تا پایان دی ماه هر سال برای عملکرد سال بعد توسط سازمان، اعلام خواهد شد.
اشخاص مشمول مکلفند شماره حساب یا حساب های بانکی و شناسه یکتای دستگاه های کارتخوان بانکی ( pos ) یا درگاه های پرداخت الکترونیکی مورد استفاده برای فعالیت های شغلی خود را از طریق سامانه مودیان به سازمان مالیاتی اعلام کنند.
ضمنا در موارد استفاده از حساب بانکی یا دستگاه کارتخوان بانکی ( pos ) یا درگاههای پرداخت الکترونیکی جدید، عشق مشمول مکلفند اطلاعات آنها را از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان به سازمان اعلام میکنند.
نکته نیاز دیگر در پایانههای فروشگاهی عبارت است از اینکه در تصاویری که به هر دلیلی از تعطیلی ( موقت یا دائم ) و یا آنحلال واحد کسب و کار، استفاده از پایانه به طور موقت یا دائمی از فروشگاه، عشق مشمول استفاده کنید. مکلفند مراتب را ظرف مدت ده روز از توقف بهره برداری از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند.
در نهایت توجه داشته باشید در مواردی که تعطیلی واحد کسبی به مراجع قانونی ذیربط باشد (مثلاً به حکم دادگاه باشد ) و یا در مواردی که قهریه یا بروز حوادث غیرمترقبه (مثل سیل، زلزله و . . . . بر دلایل و جهاتی خارج از اراده مشمول باشد و بر اثر آن اطلاع رسانی به سازمان ممکن نباشد، چشم مشمول تا رفع مشکل قهریه از رعایت مهلت زمانی در این ماده مستثنی میباشند.
لازم به ذکر است در مواردی که از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده میشود، میشود یا گزارش پرداخت الکترونیکی خرید صادر میشود در حکم صورتحساب الکترونیکی است و شخص مورد نیاز خود را به صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه مودان نمیدهد.
شما می توانید از خدمات مالی و مالیاتی،خدمات حسابداری،خدمات حسابرسی و دیگر خدمات آکادمی استاد حساب استفاده کنید.
3 – انواع پایانه های فروشگاهی :
نرم افزارهای حسابداری مهم ترین نوع پایانه های فروشگاهی رایانه ای هستند که پس از استقرار سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی باید قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی را داشته باشند در این سیستم غیر کاربردی در نظام مالیاتی ندارند.
تصویر صندوق مکانیزه فروش با کیفیت
در مواردی که دارای کالا و خدمات فعال اقتصادی هستند، از نرم افزارهای حسابداری به عنوان پایانه فروشگاهی خود برای صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده کنید.
دستگاه های کارتخوان بانکی یا دستگاه های کارتخوان نرم افزاری نیز از مهم ترین انواع پایانه های فروشگاهی هستند.
تصویر دستگاه کارتخوان با کیفیت در این نوع از پایانههای فروشگاهی صورتحسابهایی صادر میشود که فقط اطلاعات فروشنده در آن درج میشود و برای فعالان اقتصادی که خریدار آن نیز فعال اقتصادی هستند کاربردی ندارند.
در صورتی که برای فروش شما به مصرف کنندگان نهایی ملزم استفاده می شود از دستگاه های کارتخوان به عنوان پایانه فروشگاهی وجود دارد.
درگاه های پرداخت الکترونیکی نیز به عنوان یک پایانه فروشگاهی مجازی برای آن دسته از مود کاربردیان است که فروش خود را به صورت آنلاین و غیر حضوری انجام می دهد.
4 – محاسبه حساب پایانه های فروشگاهی
اولین نکته مهم در بانک پایانه های فروشگاهی این است که اساسا چنین مالیاتی وجود ندارد.
بلکه مالیات بر درآمد مردم است که به وسیله پایانههای فروشگاهی انجام میشود و مالیات بر درآمد خواهد بود.
میزان این مالیات بر اساس میزان سود کسب شده توسط چشم میباشد.
اساس مالیات استانی در ایران بر اساس سود خالص کسب شده می باشد نه میزان فروش و درآمد ناخالص !
در خصوص مالیات مربوط به پایانههای فروشگاهی نیز همین قاعده جاری است.
در اولین فعالیت های اقتصادی مالیاتی نیز اقدام به نوع کسب و کار و مودی است. اولا باید مشخص شود که نوع فعالیت شخص صاحب حساب چه بوده است و از چه طریقی نسبت به کسب اقدام اقدام کرده است ؟
اگر مودی تکالیف قانونی خود را به درستی و در موعدهای زمانی دریافت میکند که میزان درآمد وی را دریافت میکند. .
اگر مودی تکالیف قانونی خود را انجام نداده است، همچنین از بررسی نوع کسب و کار و کار شخصی و حساب بانکی مشکوک به فرار مالیاتی بر اساس اسناد و مدارک موجود و ضرایب سود فعالیت، سود خالص مربوط به فعالیت های انجام شده محاسبه می شود. به عنوان ماخذ حساب در نظر گرفته می شود و سپس در نرخ مالیاتی ضرب می شود و مبلغ مالیات را تعیین می کند.
5 – جرایم مالیاتی مربوط به پایانه های فروشگاهی
همانطور که از پایان فروشگاهی استفاده میشود به عنوان یک تکلیف مالیاتی میشود، عدم رعایت موارد مربوط به پایانه فروشگاهی و عدم انجام تکالیف مربوطه باعث تعلق جرایم مالیاتی میشود.
جرایم مربوط به پایانه های فروشگاهی عبارتند از :
۱ – عدم استفاده از پایانه فروشگاهی : ده درصد ( ۱۰%) مجموع مبلغ فروش بدون استفاده از پایانه فروشگاهی، یا بیست میلیون ( ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ) ریال، هر یک که انجام می شود بیشتر محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی
۲ – عدم اعلام شماره حساب یا حسابهای بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی واحد از طریق آن یا آنها انجام می شود : ده درصد ( ۱۰%) مجموع مبلغ فروش بدون استفاده از پایانه فروشگاهی انجام می شود. ، یا بیست میلیون ( 20.000.000 ) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی
در خصوص جرائم قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان توجه به نکات ذیل الزام است :
اولا: مبلغ جریمههای ثابت در این قانون، با نرخ تورم سالانه بر اساس آخرین اعلام بانک مرکزی، هر سال توسط سازمان اعلام میشود.
ثانیا : سازمان نمی تواند بیشتر از پنجاه درصد ( 50%) جریمه های موضوع این ماده را مطابق ماده ۱۹۱ قانون مالیات های مستقیم مورد بخشودگی قرار می دهد.
6 – راهنمای ثبت و معرفی دستگاه های کارتخوان در سامانه مالیاتی
یکی از تکالیف بسیار مهم دارندگان دستکاه های کارتخوان معرفی دستگاه خود به سازمان مالیاتی می باشد که در ادامه این کار را بررسی کرد.
۱ – ورود به سامانه https://register.tax.gov.ir و درج نام کاربری و رمز عبور و رمز امنیتی
۲ – ورود به حساب مالیاتی و انتخاب گزینه ویرایش اطلاعات ثبت نام
3 – انتخاب قسمت مجوزها و حسابها و معرفی حساب بانکی از قسمت الصاق حسابهای بانکی تجاری به این پرونده
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.