موضوع و تفسیر ماده 239 قانون مالیات های مستقیم✅
موضوع و تفسیر ماده 239 قانون مالیات های مستقیم
در این مقاله قصد دارم در مورد ماده 239 قانون مالیات های مستقیم صحبت کنم و این ماده را به صورت ویژه و از زوایای مختلف بررسی کنم. همانطور که می دانید مالیات هایی که دولت از اشخاص حقیقی و حقوقی در ایران اخذ می کند طبق قانون اساسی به دو قسمت مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم تقسیم می شود. تفاوت های اصلی بین مالیات های غیرمستقیم و مالیات های مستقیم در هدف و روش جمع آوری آنها خلاصه می شود. مالیات های غیرمستقیم در واقع مالیات هایی هستند که به صورت غیرمستقیم و نامحسوس و به عنوان ارزش کالاها و خدمات دریافتی از همه مردم و مصرف کنندگان دریافت می شوند. مالیات بر واردات و مالیات معاملات دو نمونه از مالیات های غیر مستقیم هستند.
مالیاتهای مستقیم همان مالیاتهایی هستند که مستقیماً و بدون واسطه از درآمد و دارایی افراد توسط اداره مالیات دریافت میشوند. مالیات های مستقیم به عنوان مالیات بر عملکرد و مالیات بر درآمد نیز شناخته می شوند. مالیات های مستقیم و غیرمستقیم در چندین ماده و فصل تنظیم شده است. مالیات های مستقیم در 6 فصل و در 282 ماده تنظیم شده است و در این مقاله می خواهم در مورد موضوع ماده 239 قانون مالیات های مستقیم صحبت کنم.
موضوع ماده 239 قانون مالیاتهای مستقیم
|
مالیاتهای مستقیم که مستقیماً از منابع درآمد و اموال اشخاص حقیقی و حقوقی اخذ میشود، شامل 6 مورد زیر است:
- مالیات بر درآمد اجاره
- مالیات بر درآمد کشاورزی
- مالیات بر درآمد حقوق
- مالیات بر درآمد کسب و کار
- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی (از جمله مالیات بر درآمد شرکتی)
- مالیات بر درآمد مشروط
این قانون شامل کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی می شود که در داخل ایران هستند و از طریق تجارت و فعالیت های اقتصادی در داخل یا خارج از ایران به کسب درآمد می پردازند. متن ماده ۲۳۹ قانون مالیات های مستقیم به شرح زیر است:
در صورتی که مؤدی کتباً قبولی خود را اعلام کند یا مالیات مطالبه شده را براساس برگ تشخیص پرداخت کند یا ترتیب پرداخت آن را بدهد یا اختلافات موجود بین خود و اداره امور مالیاتی از نظر مبلغ پرونده مختومه تلقی شود. درآمد مشمول مالیات طبق ماده 238 این قانون و در مواردی که مؤدی ظرف سی روز کتباً اعتراض ننماید و یا مالیات مربوط در داخل دستگاه به مهلت مقرر در این ماده مراجعه ننماید، در مهلت مقرر قطعی میشود. برگه ارزیابی مالیات بر درآمد.
تبصره ماده 239 قانون مالیات های مستقیم: در مواردی که برگ تشخیص مالیات طبق مفاد ماده (203) و قسمت اخیر ماده (تبصره (1) و تبصره (2) ماده صادر شده باشد. 208) این قانون و در صورت عدم اقدام مؤدی طبق مقررات این ماده به وی ابلاغ شده است، غرفهدار برگ تشخیص مالیات شناخته میشود و موضوع برای رسیدگی به هیأت حل اختلاف مالیاتی ارجاع میشود. . به استناد ماده 49 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 13/03/1300، متن فوق جایگزین تبصره قبلی ماده 239 شد.
همچنین جهت اطلاع شما متن قبلی تبصره ماده ۲۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم به شرح زیر است:
در مواردی که برگ تشخیص مالیات طبق تبصره ماده (203) و ماده (208) این قانون ابلاغ شده و مؤدی مطابق مقررات این ماده عمل نکرده باشد، در این اعتراض. تصمیم باید به عنوان فرم تشخیص مالیات شناخته شود. در این مورد و همچنین در مواردی که مؤدی ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ کتباً به تشخیص معترض باشد، موضوع برای رسیدگی به هیأت حل اختلاف مالیاتی ارجاع میشود.
این ماده به موجب ماده (102) قانون اصلاح موادی از قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 27 بهمن 1380 اصلاح شد. (تاریخ اجرا از روز اول سال 1391)
قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 12/3/1366 شورای اسلامی (تاریخ اجراء از اول. برای | مطالبه مالیات بر اساس گواهی پرداخت یا ترتیب پرداخت آن یا حل و فصل اختلافات فی مابین خود و حسابرس یا رئیس حسابرس با حسابرس کل به شرح ماده ۲۳۸ این قانون در شرایطی که مختومه تلقی می شود. میزان درآمد مشمول مالیات و در مواردی در صورت عدم اعتراض کتبی مؤدی ظرف سی روز یا مراجعه به حسابرس کل در مهلت مقرر در ماده مذکور، در برگ تشخیص مالیات تعیین شده، درآمد قطعی است.
ماده 238 قانون مالیاتهای مستقیم
ماده 238 قانون مالیات های مستقیم در مورد حق اعتراض کتبی به فرم تشخیص مالیات صحبت کرده است. متن این ماده قانون مالیات های مستقیم به شرح زیر است:
در مواردی که برگ تشخیص مالیات صادر شده و به مؤدی ابلاغ شده است، در صورت اعتراض مؤدی ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ، میتواند شخصاً یا از طریق وکیل تام الاختیار خود، با ارائه درخواست تجدیدنظر کتبی اقدام نماید. دلایل و مستندات کتبی به اداره امور شماره برای درخواست تجدید نظر مالیاتی.
طبق این ماده، مودی می تواند به اظهارنامه مالیاتی خود اعتراض کند و آن را قبول نکند. در این گونه موارد اعتراض خود را در قالب نامه با مراجع ذیربط در میان بگذارند. لازم به ذکر است در صورتی که مؤدی در هر مرحله از اعتراض مالیات خود را نپذیرد و تصمیم پس از بررسی تعدیل نشود، اعتراض وارد مرحله جدیدی شده و برای هر مرحله یک درصد به عنوان یک درصد از وی اخذ خواهد شد.
بعد از ارسال نامه و پذیرش اعتراض، هیئت حل اختلاف مالیاتی به پرونده باز می ماند و اعتراض به یکی از مراحل زیر منجر می شود:
- اصلاح نظر
- رفع پرخاشگری
- اجرای قرار برای رسیدگی
- دعوت مجدد
- شکایت رد شد
- تبصره 1: آیین نامه اجرایی این ماده با پیشنهاد به سازمان امور مالیاتی کشور به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی می رسد.
- تبصره ۲: در مواردی که مؤدی اطلاعات مربوطه را از طریق سامانه مودیان اعلام کرده باشد، با سامانه مؤدی مالیاتی و پایانههای فروشگاهی مطابق مقررات قانون رفتار خواهد شد.
جمعبندی
در این مقاله در مورد ماده ۲۳۹ قانون مالیات های مستقیم صحبت کردیم و از نزدیک با متن قانون و تبصره های آن آشنا شدیم. باخبر شدیم موضوع ماده ۲۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم، حفظ حق اعتراض مودی به فیشهای مالیاتی است. بر اساس این قانون، مودی میتواند اعتراض خود به اظهارنامه مالیاتی خود را ظرف 30 روز توسط خود یا وکیل مجاز به سازمان امور مالیاتی تسلیم کند. در صورت صحت اعتراض وی، رای باطل می شود و طبق قانون فرم های مالیاتی جدید برای مودی صادر می شود.
شما می توانید از خدمات مالی و مالیاتی،خدمات حسابداری،خدمات حسابرسی و دیگر خدمات آکادمی استاد حساب استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.