همه چیز در مورد مطالبات مشکوک الوصول✅
مطالبات مشکوک الوصول،جمع آوری هزینه و ثبت حسابداری
مطالبات مشکوک الوصول یا امطالبات م.م. از جمله دغدغه ها و مسائل مبهم مدیران و حسابداران است. در پایان سال مالی باید صورت مالی تهیه شود و تکلیف وصول برخی مطالبات مشخص نیست. خسارات ناشی از این مطالبات که ممکن است سوزانده شود کم نیست. شما باید سوالات زیادی در مورد درخواست های مشکوک داشته باشید.
معمولاً به دلایل زیر در وصول حساب های دریافتنی تردید ایجاد می شود:
- ورشکستگی
- کلاهبرداری
- تقلب در معامله
- بدهی طرف حساب
این گونه حساب ها به عنوان حساب های مشکوک الوصول یا مطالبات شناخته می شوند.
تنها زمان شناسایی مطالبات مشکوک الوصول در پایان هر دوره مالی است. پس از بررسی حساب های مالی، باید حساب های موقت را ببندید و حساب دائمی را به دوره بعدی منتقل کنید. پس از این است که ادعاهای دسترسی مشکوک باید شناسایی شوند.
آنها از روش های مختلفی برای شناسایی این گونه مطالبات و درصد وصول یا عدم وصول آنها استفاده می کنند. در صورتی که قابلیت وصول تمام یا قسمتی از مطالبات مشخص نباشد معادل آن به عنوان اندوخته یا اندوخته مطالبات مشکوک الوصول و در ردیف بستانکار شناخته می شود. از آنجایی که امکان وصول مطالبات نیز ضعیف است، برای احراز هزینه های دوره مالی، معادل همان مطالبات در بهای مطالبات مشکوک الوصول منظور شده و در ردیف بدهکار قرار می گیرد.
نحوه شناسایی مطالبات مشکوک الوصول و ثبت آنها
با چندین روش، می توانید به سرعت درخواست های مشکوک برای دسترسی، ذخیره سازی و هزینه آنها را شناسایی کنید:
- 1. نسبت یا درصد حساب های دریافتنی یا مانده بدهکاران: با توجه به تجربیات سال های گذشته، شرکت می داند که درصدی از مطالبات بدهکاران در پایان سال قابل وصول نیست. بر این اساس درصدی از حساب های دریافتنی به عنوان اندوخته و بهای تمام شده مطالبات مشکوک الوصول شناخته می شود. در این روش مانده حساب های دریافتنی دوره های قبل را بدست آورید. مطالبات مشکوک الوصول را از این مانده ها شناسایی و در دفتر ثبت کنید.
- 2. تجزیه سن حساب های دریافتنی یا تعیین مدت بدهی در جداول زمانی: حساب های دریافتنی را با توجه به تاریخ سررسید در جدولی قرار دهید. بر اساس تجربه سال های گذشته درصد وصول هر مطالبات را تعیین کنید. حسابهای مشکوک در این فهرست آن دسته از مطالباتی هستند که درصد کمی دارند، زمان کمی سپری شده یا به سررسید آنها باقی مانده است. در مرحله بعد، دعاوی دیررس را با درصد بیشتری از مطالبات مشکوک الوصول شناسایی کنید.
به عنوان مثال: درصد مطالبات مشکوک الوصول را بر اساس سررسید به شرح زیر تعیین کنید:
- یک تا سی روز سررسید: 10%
- سررسید گذشته 31 تا 60 روز: 15٪
- سررسید گذشته 61 تا 90 روز: 20٪
- سررسید بیش از 90 روز گذشته: 25%
فرمول محاسبه درصد حساب های دریافتنی
موجودی پایان دوره + فروش نسیه – مطالبات وصول شده * درصد مطالبات مشکوک الوصول = مبلغ به دست آمده را در دفاتر به این ترتیب ثبت کنید: هزینه مشکوک الوصول در قسمت بدهکار و اندوخته مشکوک الوصول در قسمت بستانکار (هر دو برابر همان مقدار بدست آمده)
فرمول محاسبه تفکیک سنی حساب های دریافتنی
مطالبات از هر طرف حساب * درصد سررسید = n / n1 / n2
جمع آوری تمام مطالبات از هر بدهکار:
n + n1 = n2 + x جمع مطالبات مشکوک الوصول است که در قسمت هزینه مشکوک الوصول و ذخیره مشکوک الوصول در دفتر ثبت می کنید.
انجام این روش به صورت دستی بیشتر برای شرکت هایی مناسب است که مشتریان زیادی ندارند. در صورت ثبت سامانه پرداخت و واریز در نرم افزار حسابداری سپیدار به راحتی می توانید از این روش استفاده کنید.
- درصد فروش اعتباری: حساب فروش اعتباری دوره های قبل را بررسی کنید. از موجودی آنها، حساب های مشکوک را بیرون بکشید و در دفتر ثبت کنید.
فرمول محاسبه درصد فروش اعتباری
ابتدا فروش نقدی و اعتباری را محاسبه کرده و در پایان آن را خالص کنید.
محاسبه فروش نقدی: درصد فروش نقدی * کل فروش اعتباری = n
محاسبه فروش اعتباری: کل فروش اعتباری – n = x
فروش اعتباری خالص: X – تخفیفات نقدی فروش اعتباری = y * درصد M.M. مطالبات = z
- مطالعه موردی کلیه موارد: در شرکت یا موسسه ای که تعداد حساب ها و تراکنش ها کم است از این روش استفاده می شود. هر یک از حساب های دریافتنی را بررسی کنید. اقلامی که امکان جمع آوری یا عدم جمع آوری آنها مشکوک است را بیرون بکشید. درصد احتمال دریافت هر کدام را مشخص کرده و در آنها ضرب کنید. پس از شناسایی هر گونه حساب مشکوک، آنها را در دفتر ثبت کنید.
فرمول محاسبه موردی
مطالبات از هر طرف حساب * درصد مطالبات مشکوک الوصول = n / n1 / n2
n + n1 + n2 = X یا کل مطالبات شرکت که باید در دفاتر ثبت کنید در قسمت بهای تمام شده مطالبات مشکوک الوصول و اندوخته مطالبات مشکوک الوصول.
هزینه مطالبات مشکوک الوصول چقدر است؟
زمانی که در پایان دوره مالی، هر حساب بررسی و حساب های مشکوک الوصول شناسایی شد، بهای تمام شده مطالبات مشکوک الوصول نیز محاسبه می شود. این هزینه ها باید به عنوان بدهکار در دفاتر ثبت شود. ممکن است هزینه مطالبات مشکوک الوصول وصول یا سوزانده شود. می توانید آن را به اندوخته مطالبات مشکوک الوصول دوره بعدی انتقال دهید.
بنابراین به طور خلاصه هزینه بدهی بد یک حساب سود و زیان موقت است که باید در پایان دوره مالی به حساب دائمی منتقل یا بسته شود که طبق اصل تطبیق.
وصول مطالبات مشکوک الوصول چگونه تعیین می شود؟
با توجه به اتفاقاتی که ذکر کردیم، مجموعه دعاوی مشکوک مبهم و نامشخص است. حسابهایی را که غیرقابل وصول هستند و احتمال جمعآوری آنها را شناسایی کنید. این امکان وجود دارد که مطالبات پس از موعد مقرر وصول شود. در این زمان مطالبات را از حساب ذخیره حذف و از حساب دریافتنی کم کنید. به این ترتیب مطالبات مشکوک الوصول قابل وصول یا غیرقابل وصول است.
مالیات بر حساب های مشکوک الوصول
در بند یازدهم ماده 148 قانون مالیات های مستقیم، این دسته از مطالبات تحت شرایطی از جمله هزینه های قابل قبول مالیاتی است. به طور دقیق تر، با شرایط زیر است که در ردیف حسابداری گنجانده شده است:
- 1. لازم است مطالبات مشکوک الوصول مربوط به فعالیت شرکت باشد.
- 2. احتمال قوی برای عدم دریافت آنها را در نظر داشته باشید.
- 3. برای تشخیص جمع آوری یا نبودن آنها باید در دفتر ثبت شود.
- 4. میزان ذخیره مطالبات مشکوک الوصول هر مشتری به صورت جداگانه تعیین شده است.
- 5. مدارک آنها کاملا موجود است.
مالیات ذخیره مطالبات مشکوک
موارد متعددی از بند 11 ماده 148 در خصوص مالیات ذخیره دیون مشکوک الوصول وجود دارد. پذیرش این ذخیره منوط به رعایت این قوانین است:
- 1. برای هر یک از صاحبان حساب که ممکن است بدهی آنها وصول نشده باشد، میزان ذخیره حساب مشکوک الوصول جداگانه تعیین شود.
- 2. برای تعیین حساب غیرقابل وصول یا دریافتنی ثبت نام مشکوک الوصول در دفاتر شرکت یا موسسه الزامی است.
ذخیره مطالبات مشکوک الوصول دارایی است یا بدهی؟
وقتی در وصول مطالبات شک داریم، حساب ذخیره مطالبات مشکوک الوصول را بستانکاری می کنیم. به عبارت دیگر، اندوخته مطالبات مشکوک الوصول حاوی مانده بستانکار است. این حساب ها باید به ترتیب نزولی در فهرست حساب های دریافتنی در دارایی های جاری قرار گیرند. هنگامی که از سوختن و غیرقابل برگشت بودن حساب مطمئن شدید، ذخیره مطالبات مشکوک الوصول بدهکار خواهد شد.
نکات مهم حساب های مشکوک
در مورد حساب های مشکوک به این نکات توجه کنید:
- به حسابها و مطالباتی که نسبت به وصول آنها تردید دارند، مطالبات مشکوک الوصول می گویند. وضعیت وصول مطالبات مشکوک الوصول پس از مدتی مشخص می شود: آنها یا قابل وصول هستند یا غیرقابل وصول. بر اساس تجربه دوره های مالی قبلی می توان درصد وصول آنها را تعیین کرد.
- هنگام شناسایی مطالبات مشکوک، ذخیره مطالبات و بهای تمام شده آنها را تعیین کنید.
- مطالبات مشکوک را به 4 روش محاسبه و شناسایی می کنند. فرمول محاسبه هر کدام را با استفاده از درصدهای مجموعه در ابتدای مقاله ذکر کردیم.
- ذخیره مطالبات مشکوک الوصول را از حسابهای دریافتنی شناسایی می کنند. برای محاسبه این مطالبات از روش های درصدی، تحلیل سن و فروش اعتباری استفاده می شود. برای محاسبه دقیق آن، رعایت اصل تطبیق در تمامی حساب ها ضروری است.
- در پایان دوره مالی پس از شناسایی کلیه حسابهای مشکوک، حسابدار موظف است بهای تمام شده آنها را محاسبه و در دفاتر ثبت نماید.
- مالیات بر مطالبات مشکوک الوصول و ذخیره آنها طبق بند 11 ماده 148 قانون مالیات های مستقیم با شرایط فوق پذیرفته می شود.
- ذخیره بدهی های مشکوک الوصول در شرایط مختلف می تواند بدهی یا دارایی باشد.
شما می توانید با مراجعه به سایت استاد حساب از آموزش ها و دوره های متعدد این مجموعه مانند اکسل،هلو و … بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.