مبنای حسابداری نقدی چیست و برای چه مشاغلی مهم است؟✅
مبنای حسابداری نقدی چیست
یکی از روش های اصلی حسابداری، مبنای نقدی حسابداری است. در این روش درآمدها یا هزینه ها تنها در صورت پرداخت یا دریافت ثبت می شوند. شرکت ها از روش های مختلفی برای انجام کارهای حسابداری خود استفاده می کنند. این روش ها با توجه به نیاز، اندازه شرکت، بودجه و بسیاری موارد دیگر تعیین می شوند. یکی از روش های حسابداری، حسابداری نقدی است که در آن به زمان پرداخت یا دریافت وجه نقد توجه زیادی می شود.
تعریف مبنای حسابداری نقدی
به طور کلی حسابداری دارای دو پایه است که شامل مبنای حسابداری نقدی و مبنای حسابداری تعهدی می باشد. در هر یک از این روش ها کار ثبت حساب در دفتر روزنامه باید در زمان مشخصی انجام شود. بر اساس حسابداری نقدی، دریافت یا پرداخت وجوه فقط زمانی ثبت می شود که از مشتری پول نقد دریافت کرده باشید یا برای خرید کالا یا محصولات وجه نقد پرداخت کرده باشید.
این روش توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است زیرا استفاده از آن بسیار ساده و راحت است و می تواند تصویر واضحی از موجودی نقدی نشان دهد. اما باید بدانید که در ایران بر اساس استانداردهای موجود، شرکت ها باید از مبنای تعهدی حسابداری استفاده کنند.
نمونه ای در مورد مبنای نقدی حسابداری
قبل از اینکه به بیان مثالی در مورد مبنای نقدی حسابداری بپردازیم، اگر با سایر مفاهیم حسابداری مانند سال مالی آشنایی ندارید، پیشنهاد می کنیم سایر مطالب وبلاگ استاد حساب را مطالعه کنید. تصور کنید که شرکت اول 1 تن از محصولات خود را در 1 بهمن به شرکت دوم فروخت، اما پول را در 1 اسفند دریافت کرد.
طبق اصول حسابداری نقدی اولین شرکت درآمد خود را در تاریخ 1 اسفند ثبت می کند زیرا در این تاریخ پول را دریافت کرده است. اما شرکت دوم درآمد خود را در اول بهمن ماه هنگام دریافت محصولات ثبت می کند. پس متوجه شدید که زمان ثبت هزینه ها و درآمدهای شرکت بر اساس دریافت پول یا محصولات محاسبه می شود.
شما می توانید از خدمات مالی و مالیاتی،خدمات حسابداری،خدمات حسابرسی و دیگر خدمات آکادمی استاد حساب استفاده کنید.
نکاتی درباره حسابداری نقدی
باید بدانید که استفاده از سیستم حسابداری کار مجموعه را بسیار آسان می کند. این رابطه و باعث می شود که با بسیاری از مشکلاتی که ممکن است در طول حسابرسی یا سال مالی با آن مواجه شوید مواجه نشوید.
اگر قصد دارید از مبنای نقدی حسابداری برای برخی از حساب های خود استفاده کنید، باید به چند نکته توجه کنید. این نکات عبارتند از:
- استفاده از مبنای نقدی حسابداری بسیار ساده و راحت است. همین استفاده ساده باعث شده برخی افراد از این روش برای کار خود استفاده کنند. در این روش فقط لازم است که رویدادهای مالی فقط در زمان پرداخت یا دریافت پول ثبت شوند.
- استفاده از این روش برای شرکت ها و گروه های بزرگ سودمند نیست. زیرا در صورت بالا بودن موجودی نقدی و غیرنقدی شرکت، این روش نمی تواند وضعیت مالی شرکت را به صورت دقیق و واقعی نشان دهد. به همین دلیل لازم است گروه های بزرگ از مبنای تعهدی برای بررسی وضعیت مالی خود استفاده کنند.
- در حسابداری نقدی هزینه استهلاک دارایی های ثابت محاسبه نمی شود زیرا پولی بابت آن پرداخت نمی شود. به همین دلیل شرکت های بزرگ نیز در این زمینه با مشکل مواجه خواهند شد.
کسب و کار مناسب برای استفاده از حسابداری نقدی
همانطور که در قسمت قبل خواندید، استفاده از مبنای نقدی حسابداری برای همه شرکت ها و مشاغل مناسب نیست. باید بدانید که با توجه به استانداردهای مالیاتی موجود در ایران، شرکت های بزرگ نمی توانند از این روش استفاده کنند. علاوه بر این، همانطور که اشاره کردیم، شرکت های بزرگ در صورت استفاده از مبنای نقدی حسابداری نمی توانند وضعیت مالی واقعی خود را به درستی بررسی کنند.
بیشتر کسب و کارهای کوچک، استارت آپ ها و افراد خوداشتغال از این روش حسابداری استفاده می کنند. دلیل این امر سهولت استفاده از این روش حسابداری و تعداد کم تراکنش ها می باشد. این سادگی باعث می شود که در ابتدای تاسیس شرکت یا افرادی که به طور مستقل کار می کنند، نیازی به پرداخت هزینه اضافی برای حسابدار نداشته باشند.
این می تواند هزینه های آنها را کاهش دهد. از طرفی استفاده از این روش به افراد تصویر روشن و مناسبی از وضعیت کسب و کار خود می دهد و توجه به این موارد و استفاده از آنها در تصمیم گیری می تواند وضعیت کسب و کار را بهبود بخشد.
خلاصه
- یکی از انواع روش های حسابداری مبنای حسابداری نقدی است که باید ساده ترین و آسان ترین روش برای محاسبه وضعیت در نظر گرفته شود.
- در این روش، درآمد و هزینهها تنها زمانی ثبت میشوند که واقعاً پرداخت یا دریافت شده باشند.
- این روش برای مشاغل کوچک و تازه تاسیس و افراد شاغل مناسب است.
- با توجه به روشی که در مبنای حسابداری نقدی استفاده می شود، بهتر است شرکت های بزرگ از این روش استفاده نکنند. زیرا نمی توانند وضعیت مالی دقیق خود را بررسی کنند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.