مالیات شرکت زیان ده چگونه محاسبه می شود؟✅
مالیات شرکت زیان ده چگونه محاسبه می شود؟
یکی از تصورات غلطی که در بین اکثر حسابداران و مدیران عامل وجود دارد این است که وقتی شرکتی در اظهارنامه مالیاتی خود زیان اعلام می کند، قطعاً این ضرر توسط سازمان امور مالیاتی پذیرفته می شود و در آن سال مالیاتی پرداخت نمی شود. ; در حالی که این تصور کاملا اشتباه است و در این مقاله قصد داریم در مورد قوانینزیان شرکتو نحوه محاسبه مالیات شرکت زیانده صحبت کنیم. /p>
چه زمانی یک شرکت به زیان می رسد؟
از نظر حسابداری و به سادگی به جای سود، در صورت سود و زیان شاهد زیان خواهیم بود. حال باید دید طبق قانون مالیات های مستقیم چه هزینه هایی جزء هزینه های قابل قبول مالیاتی محسوب می شوند؟ اهمیت بحث هزینه ها در این قانون بسیار زیاد است و باید مورد توجه حسابداران، مدیران مالی و صاحبان مشاغل قرار گیرد. ابتدا باید ماده 147 قانون مالیات های مستقیم را بررسی کنیم. در این مقاله اعلام شرایط پذیرش هزینه ها به صورت کلی را مشاهده می کنیم:
هزینههایی که متکی به اسناد در حدود عادی است و منحصراً مربوط به درآمد مؤسسه در دوره مالی مربوط به رعایت حد نصاب مقرر است.
بنابراین چند شرط مهم برای پذیرش هزینه ها در این مقاله مشخص شده است:
- با تکیه بر اسناد و مدارک (گاهی هزینه ها از جایی که صورتحساب معتبر ارائه نمی شود پرداخت می شود مانند: هزینه سوخت که قانونگذار پذیرفته است.)
- مربوط به خود شرکت باشد (به عنوان مثال: هزینه های مربوط به مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره نباید جزء هزینه های شرکت در نظر گرفته شود)
- در دوره مالی مربوطه باشید. (مثلاً: برای سال مالی 1400، هزینه های سال های گذشته درج نشود.)
- گاهی در ماده 148 شاهد اعلام حد نصاب هزینه ها هستیم که در صورت تجاوز، مازاد بر آن هزینه قابل قبولی محسوب نمی شود.
همچنین در مواردی که هزینه ای در قانون مالیات های مستقیم پیش بینی نشده باشد و یا بیش از سهمیه های مقرر در این قانون باشد ولی پرداخت آن طبق قانون و یا به تصویب هیأت وزیران انجام شده باشد قابل قبول خواهد بود. ; به عنوان مثال:
کمک های اشخاص حقیقی و حقوقی برای احداث مساجد، مساجد و مدارس علمیه جزء هزینه های قابل قبول مالیاتی محسوب می شود. اداره اوقاف و امور خیریه تنها مرجع احراز اسناد و مدارک جهت مساعدت اشخاص حقیقی و حقوقی جهت احداث مساجد می باشد. (بخشنامه 92890 مورخ 1387/09/13)
اما همین ماده 147 دارای سه نکته مهم است که باید به آنها تسلط داشته باشیم:
تبصره 1: هرجا در ماده 148 از واژه “موسسه” استفاده شده باشد، منظور اشخاص حقوقی و حقیقی دسته اول است.
تبصره 2: هزینههای مربوط به درآمدی که از پرداخت مالیات معاف یا مشمول مالیات با نرخ صفر است یا با نرخ ثابت محاسبه میشود، به عنوان هزینه مالیات قابل قبول شناسایی نمیشود. یعنی مثلاً شرکتی که کار صادراتی انجام می دهد و نرخ آن صفر است، هزینه های مربوطه قابل قبول نیست.
نکته 3: در صورتی که هزینه ها بالای 5 میلیون تومان باشد از سیستم بانکی شرکت پرداخت شود. (البته با صدور بخشنامه 200/96/131 مورخ 1396/10/04 مشکل پرداخت هزینه از حقوق یا حساب جاری شریک مرتفع گردید)
تاكنون ماده 147 قانون اسلام به طور كامل بازنگري شده است. ماده 148 نیز حسب مورد نسبت به اعلام شرایط پذیرش هزینه ها اقدام کرده است که اعیان مکلف به پرداخت آن می باشند. اما بحث ما در این مقاله فقط پاراگراف دوازدهم است که دارای اشعار است:
زیان اشخاص حقیقی یا حقوقی که از طریق رسیدگی به دفاتر آنها و طبق مقررات احراز می شود از درآمد سال یا سالهای بعد قابل استهلاک است.
یک نکته بسیار مهم در مورد این بند این است که آیا برای گروه کنترل تأیید شده است یا خیر. بنابراین به این نتیجه می رسیم که اگر شرکتی در اظهارنامه مالیاتی خود اعلام زیان کند، گروه بررسی کننده به طور کامل بررسی می کند که آیا هزینه های اعلام شده در آن است یا خیر. مطابق با مواد 147 و 148 هستند یا خیر، متأسفانه در رویه اجرایی و اکثر اوقات این ضرر پذیرفته نیست.
حال فرض می کنیم که این ضرر توسط گروه مدیریت پذیرفته شده است. چه اتفاقی خواهد افتاد؟ پاسخ: مؤدی می تواند تا میزان زیان گواهی شده خود را از مالیات سال یا سالهای بعد کسر کند و محدودیتی در تعداد سال وجود ندارد.
اما یک سوال جالب، اگر زیان خود را در اظهارنامه اعلام نکردیم، آیا راهی برای درج ضرر آن سال وجود دارد؟ پاسخ بله، در بند آخر بند 8 بخشنامه 200/98/24 مورخ 1397/03/21 می بینیم:
در مواردی که مؤدیان زیان سالانه خود را در اظهارنامه عملکرد لحاظ نمی کنند، کسر آن از مالیات آنها منوط به ارائه درخواست کتبی از مودیان است.
آیا زیان شرکت های با درآمد نرخ صفر یا نرخ مقطوع پذیرفته می شود؟
جواب خیر به استناد تبصره 2 ماده 147 قانون مدنی این ضرر قابل قبول نیست. اگر استارت آپی در چند سال اول فعالیتش فقط هزینه داشته باشد و درآمد نداشته باشد، ضرر آن سال ها پذیرفته می شود؟ نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که:
- ابتدا استارت آپ ها باید پرونده خود را به صورت حقیقی یا حقوقی در سازمان امور مالیاتی تشکیل دهند.
- ثانیاً از زمان تشکیل پرونده کلیه هزینه های خود را با مدارک مثبته به آن سازمان تحویل دهند.
- ثالثاً در صورت داشتن هزینه حقوق علاوه بر ارسال لیست بیمه به سازمان تامین اجتماعی، لیست مالیات حقوق را نیز داشته باشند و مالیات حقوق را نیز به آن سازمان بپردازند.
- چهارم، تمام هزینههای آنها را در دفاتر و صورتهای قانونیشان لحاظ کنید.
آیا زیان مؤسسات علاوه بر شرکت ها پذیرفته می شود؟
اگر هزینه های اعلام شده مطابق مواد 147 و 148 قانون مدنی باشد، بله
توجه: در قانون مالیات های مستقیم و از نظر هزینه ها تفاوتی بین شرکت ها و موسسات وجود ندارد.
شما می توانید از خدمات مالی و مالیاتی،خدمات حسابداری،خدمات حسابرسی و دیگر خدمات آکادمی استاد حساب استفاده کنید.
آیا زیان شرکت های مستقر در مناطق آزاد نیز پذیرفته می شود؟
پاسخ در قانون نحوه اداره مناطق آزاد تجاری- صنعتی جمهوری اسلامی ایران مصوب 7/6/1372 و در ماده 13 آن آمده است:
اشخاص حقیقی و حقوقی که در منطقه به انواع فعالیت های اقتصادی اشتغال دارند از تاریخ فعالیت مندرج در پروانه برای هر نوع فعالیت اقتصادی به مدت بیست سال از پرداخت مالیات بر درآمد و دارایی موضوع قانون مالیات های مستقیم معاف خواهند بود. منطقه آزاد و پس از انقضای بیست سال مشمول مقررات مالیاتی می شوند که به پیشنهاد هیات وزیران به تصویب هیات وزیران می رسد.
بنابراین، قاعدتاً در صورتی که شرکتهای مستقر در مناطق آزاد به تعهدات مالیاتی خود عمل کنند، مشمول نرخ مالیات صفر میشوند و زیان آنها پذیرفته نمیشود.
آیا زیان شرکتهای مستقر در مناطق خاص قابل قبول است؟
چون مناطق خاص به خودی خود معافیت خاصی در قوانین مالیاتی ندارند، لذا در صورت اظهار ضرر و خرج آنها مطابق مواد 147 و 148 قانون مدنی، آن ضرر پذیرفته می شود.
جمعبندی
در این مقاله در مورد مالیات شرکت زیانده و نحوه محاسبه مالیات شرکت های زیان ده صحبت کردیم. هر گاه هزینه ها از درآمدهای شرکت بیشتر باشد به جای سود شاهد زیان خواهیم بود که در مواد 147 و 148 قوانین مربوطه آمده است. اگر سوالی دارید، می توانید در قسمت نظرات از ما بپرسید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.