مالیات تصاعدی چیست؟✅

مالیات تصاعدی
مالیات تصاعدی نوعی سیستم مالیات بر است، و به گونهای تنظیم میشود که درآمد با درآمد بیش از درصدی از درآمد خود را نسبت به افرادی که درآمد پایینتری دارند، به عنوان مالیات پرداخت میکنند. از نظر تاریخی، مالیات تصحیح شده توسط اقتصاددانان و علوم سیاسی از کارل مارکس تا آدام اسمیت حمایت شده است. با این حال، این سیستم مالیاتی مخالفانی نیز دارد. مخالفان این سیستم معتقدند که مالیات تصمیم گیری یک سیاست منفی است. زیرا باعث کاهش میشود، و مردم را میسازند که با سیاستهای مالیاتی که برای ثروتمندان مطلوب است، مهاجرت کنند و یا سرمایهگذاری کنند، و همچنین مردم برای کسب درآمد بیشتر دلسرد شوند. میکند زیرا باید بیشتر پرداخت شود. بلکه بیشتر جهان را برای آن تعیین میکند که عدالت را میتوان این سیستم مالی را اجرا کرد از جمله ایران. در این مقاله سعی داریم تا توضیح کاملی را در مورد این سیستم مالی بیان کنیم.
مالیات تصاعدی چیست؟
مالیات تصاعدی به این معناست که در هر جامعهای، کسانی که درآمد یا دارایی بیشتری دارند باید بالاترین نرخ را ارزیابی کنند. این سیستم مالیاتی به گونهای طراحی میشود که عادلانهها باید برای پرداخت مالیات بر دوش قرار گیرند.
در این سیستم مالی، درآمدها به پله های متفاوت تقسیم می شوند، در ایران اولین پله همیشه نرخ 0% مالیات را دارد و پله های بعدی که از 2 تا 5 هستند که برای سال 1402 نرخ مالیات از 10% به 30% تصاحب شده است. . همان طور که در جدول زیر آمده است:
پله | درآمد مشمول ماهانه( تومان) | نرخ مالیات |
1 | 0 تا 10 میلیون تومان | 0 |
2 | نسبت به مازاد 10 تا 14 میلیون تومان | 10% |
3 | نسبت به مازاد 14 تا 23 میلیون تومان | 15% |
4 | نسبت به مازاد 23 تا 34 میلیون تومان | 20% |
5 | نسبت به مازاد 34 میلیون تومان | 30% |
اکنون با مثالی بیان می کند که افراد در پولهای مختلف درآمدی چگونه مالیات پرداخت می کنند.
مثال: فرض کنید در سال 1402 در کارخانه x علی در سمت آبدارچی 9 میلیون تومان میکند، حسن به عنوان مدیر مالی شرکت 30 میلیون تومان حقوق دریافت میکند با هم به دست میآوریم که کدام یک از این افراد چقدر باید ارزشگذاری شوند. ؟
علی : 0 تومان مالیات میپردازد چون در پله اول قرار میگیرد و اگر از مخارج زندگی بر بیاید هنر کرده چه خواهد کرد
حسن : با حقوق 30 میلیون در پله چهارم بنابر این نرخ مالیات 20% میباشد، اما باید به این نکته توجه داشته باشید که ابتدا میزان معافیت از حقوق وی کم و سپس در نرخ مالیات پله باشد. مورد نظر ضرب میشود.
(30 میلیون تومان – 23 میلیون تومان) * 20% + ( 23 میلیون تومان – 14 میلیون تومان) *15% + ( 14 میلیون تومان -10 میلیون تومان) * 10 = 3150000 تومان
پس حسن باید سه میلیون و صد و پنجاه هزار تومان مالیات بپردازد.
انواع مالیات تصاعدی کدام است؟
در قانون مالیاتهای کشور، 4 نوع مالیات وجود دارند که به صورت تصاعدی هستند:
- مالیات بر درآمدهای سرمایهگذاری
- مالیات بر بهرههای کسب شده
- مالیات بر درآمدهای اجاره
- مالیات بر مستغلات
- مالیات بر درآمد سرمایه
این نوع مالیات مشمول عایدی میشود که از فروش داراییهای غیر تولیدی کسب شود. این داراییها میتوانند شامل زمین، مسکن، سهام، طلا، عتیقهجات، آثار هنری و غیره باشند. باید به این نکته توجه داشته باشید که، هر گونه درآمدی از فروش دارایی مشمول مالیات است که آن دارایی به فروش می رسد و تا زمانی که در اختیار مالک است و به فروش نمی رسد هیچ گونه مالیاتی به آن تعلق نمی گیرد. از مبلغ سرمایه بر درآمد، میتوان از درآمد حاصل از فروش مسکن و سهام نام برد.
- مالیات بر کسب کسب شده
برخی از افرادی که میتوانند پولهای خود را در بانک نگه دارند، میگیرند یا همان سود تعلق میگیرند که به این سود پرداخت میشود که طبق قانون ذکر شده بیشتر بود، مشمول مالیات است.< /p>
- مالیات بر درآمد
این نوع مالیات همان گونه است که نامش مشخص است برای درآمدی که از اجاره دادن املاک کسب میشود؛ اما باید به این نکته نیز توجه داشت که هزینههای ساخت و ساز از آن کم میشود، اما پس از آن، مشمول مالیات تصاعدی میشود.
- مالیات بر مستغلات
در این نوع از مالیات، فردی که مستغلاتی را از شخص متوفی به ارث میبرد، اگر از مبلغی بیشتر شامل مالیات خواهد شد.
مزایای استفاده از سیستم مالیاتی تصاعدی
بدون شک دلیل این است که اکثریت جهان از سیستم مالیاتی تصاعدی در بیشتر موارد استفاده میکنند، این سیستم را در زیر به آنها اشاره میکند:
- برابری و انصاف بیشتر
یکی از منابع اولیه مالیاتی این است که برابری و انصاف را در پرداخت مالیاتی ایجاد میکند. تحت یک سیستم مالیاتی تصاعدی، ثروتمندترین افراد و شرکت ها ملزم به پرداخت سهم بیشتری از درآمد خود در مالیات نسبت به کسانی هستند که کمتری دارند. این معنی را می دهد که ارزش مالیاتی به طور مساوی در سراسر جامعه توزیع می شود و کسانی که پرداخت هزینه ها را بیشتر می کنند از این بار را به دوش می کشند.

- کاهش نابرابری درآمد
مالیات تصاعدی نیز ابزاری برای کاهش نابرابری درآمدی است. زمانی که ثروت در دست افراد معدودی میشود، میتواند به نابرابریهای اجتماعی و اقتصادی تبدیل شود، به طوری که برخی افراد نسبت به دیگران به فرصتها و منابع بیشتر دسترسی دارند. با وضع مالیات بر افراد پردرآمد با نرخ بالاتر، مالیات تصدیقی میتواند به افزایش ثروت و کاهش نابرابری کمک کند و عدالت را در جامعه به وجود آورد.
- درآمد بیشتر برای برنامههای کسب و کار دولتی میشود
مزیت دیگر مالیات تصاعدی است که می تواند برای برنامه ها و خدمات دولتی ایجاد کند. وقتی ثروتمندترین افراد و شرکتها ملزم به پرداخت درصد بیشتری از درآمد خود به عنوان دارایی میپردازند، این موضوع میتواند باعث افزایش توجه به درآمد دولت شود. سپس میتوان از این درآمد برای تأمین بودجه برنامههای مهمی مانند مراقبتهای بهداشتی، آموزشی و زیرساختی استفاده کند، که به نفع همه اعضای جامعه است.
- ثبات اقتصادی
مالیات افزایشی همچنین می تواند با فراهم کردن منبع درآمد پایدار دولت، ثبات اقتصادی بیشتر را افزایش دهد. در زمانهای اقتصادی، زمانی که درآمدهای مالیاتی احتمالاً کاهش مییابد، مالیات تصدیقی میتواند جریان ثابتی را به دولت کمک کند و تضمین کند که برنامهها و خدمات بسیار بیشتر میشوند.
- کاهش کسری بودجه
یکی دیگر از مزایای این سیستم مالیاتی آن است که میتواند به کاهش بودجه کمک کند. اگر دولت بیشتر از افراد پردرآمد اخذ میکند، میتواند از این درآمد برای کاهش درآمد کسری استفاده کند که باعث پایداری اقتصاد و افزایش رشد اقتصادی بلندمدت خواهد شد.
- هزینههای مصرف افراد جامعه باعث حرکت اقتصاد کشور میشود
این نوع پول نیز میتواند با افزایش درآمد، باعث شود که افراد کم درآمد و افراد با درآمد متوسط پول خود را برای کالاها و خدمات خرج کنند که میتوانند به اقتصاد و ایجاد شغل کمک کنند.
- افزایش کارآفرینی
مالیات تصاعدی همچنین میتوان با تامین منابع برای کسب و کارهای کوچک و استارت آپ ها، کارآفرینی را می کند. با وضع مالیات بر افراد پردرآمد با نرخ بالاتر، دولت میتواند برای سرمایه گذاری در برنامههایی که از کارآفرینی حمایت میکنند، وام پرداخت کند، درآمد بیشتری داشته باشد.
جمعبندی
بدون شک مالیات تصاعدی یکی از عادلانهترین سیستمهای اخذ مالیات میباشد، زیرا باعث میشود تا بار مالیاتی کشور بر دوش افراد قرار گیرد که درآمد بیشتری دارند. دولت با استفاده از این مالیات ها قادر خواهد بود تا خدمات بهداشتی، آموزشی و غیره را برای تمام افراد جامعه ارائه دهد، البته این موضوع مستلزم آن است که دولت از کسری رنج نکشد تا نباید از پرداخت مالیات افراد به جای پول به نیازها پرداخت شود. مردم و ایجاد زیرساختها، کسری بودجه خود را میکند. استاد حساب در این مقاله سعی در توضیح کاملی در مورد مالیات تصاعدی بیان کند.
شما می توانید از خدمات مالی و مالیاتی،خدمات حسابداری،خدمات حسابرسی و دیگر خدمات آکادمی استاد حساب استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.