مالیات ارز دیجیتال در ایران: همه چیز درباره مالیات بر ارز دیجیتال✅
مالیات ارز دیجیتال در ایران: همه چیز درباره مالیات بر ارز دیجیتال
ارزهای دیجیتال به عنوان یک دارایی جدید و نوظهور در سال های اخیر توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است. این ارزها مزایای زیادی نسبت به ارزهای فیزیکی دارند که از آن جمله می توان به عدم نیاز به حضور فیزیکی، امنیت بالا و قابلیت انتقال سریع و آسان اشاره کرد. با این حال، ارزهای دیجیتال دارای معایبی نیز هستند، از جمله نوسان قیمت بالا و عدم شفافیت در معاملات. یکی از مهمترین نکات در مورد ارزهای دیجیتال، قوانین مالیاتی مربوط به آنها است. در ایران بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم، ارزهای دیجیتال مشمول مالیات هستند. در این مقاله به بررسی قوانین مالیاتی ارزهای دیجیتال در ایران می پردازیم.
شما می توانید از خدمات مالی و مالیاتی،خدمات حسابداری،خدمات حسابرسی و دیگر خدمات آکادمی استاد حساب استفاده کنید.
نیاز به پرداخت مالیات
معاملهگران ارزهای دیجیتال بر اساس درآمدی که از معاملات خود کسب میکنند، مشمول مالیات میشوند. این مالیات بر اساس درآمد واقعی و واقعی معامله گران و همچنین فعالیت های اقتصادی آنها در بازار ارز دیجیتال تعیین می شود. استخراج ارزهای دیجیتال نیز مشمول مالیات است. سازمان امور مالیاتی کشور در بخشنامه 58144 / ت 55637 ح مورخ 1397/05/13 به مراکز ماینینگ ارز دیجیتال اعلام کرده است که ارزهای حاصل از صادرات ارزهای دیجیتال به چرخه های اقتصادی با نرخ صفر مشمول مالیات می شوند. افرادی که قصد فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال را دارند ابتدا در مورد نحوه خرید و فروش ارزهای دیجیتال مطالعه کنند. همچنین، بهتر است اطلاعات کافی در مورد ارزهای دیجیتال، نحوه عملکرد و نحوه استفاده از آنها به دست آورند.
قوانین مالیات بر ارزهای دیجیتال در ایران
در ایران، درآمد معامله گران ارزهای دیجیتال مانند درآمد سایر مشاغل مشمول مالیات بر درآمد است. این مالیات بر اساس درآمد واقعی و واقعی معامله گران و همچنین فعالیت های اقتصادی آنها در بازار ارز دیجیتال تعیین می شود. استخراج ارزهای دیجیتال نیز مشمول مالیات است. مراکز استخراج ارز دیجیتال به عنوان واحدهای تولیدی صنعتی شناخته می شوند و مشمول مقررات مالیاتی هستند. بر اساس قانون جدید، در صورت صادرات محصولات و دریافت درآمد ارزی از آن، ارز دریافتی باید طبق شرایط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به اقتصاد بازگردانده شود، در این صورت خواهد بود. مالیات با نرخ صفر درصد. افرادی که قصد پرداخت مالیات بر خرید و فروش ارزهای خارجی را دارند می توانند با ورود به سامانه عملیات مالیاتی الکترونیکی این کار را به صورت آنلاین انجام دهند. با تصویب دولت در اجرای طرح مالیات بر عایدی سرمایه، از این پس خرید و فروش اموال، خودرو، طلا و انواع ارز مشمول مالیات بر عایدی سرمایه خواهد شد. البته در مورد ذخیره طلا آمده است که تا 150 گرم طلا حذف و تفکیک و معاف از مالیات خواهد بود. در ایران معامله گران ارزهای دیجیتال و مراکز استخراج ارز دیجیتال مشمول مالیات بر درآمد هستند. درآمد حاصل از صادرات ارزهای دیجیتال به چرخه های اقتصادی با نرخ صفر مشمول مالیات می شود. خرید و فروش اموال، خودرو، طلا و ارزهای مختلف نیز مشمول مالیات بر عایدی سرمایه خواهد بود.
افراد مشمول مالیات ارز دیجیتال
براساس قانون مالیات ارز دیجیتال، افراد زیر مشمول مالیات بر درآمد تراکنش ارز دیجیتال هستند:
- افراد واقعی ساکن ایران
- اشخاص حقوقی مقیم ایران
- اشخاص حقیقی غیر مقیم که در ایران فعالیت اقتصادی دارند
درآمد مشمول مالیات ارزهای دیجیتال
براساس قانون مالیات بر ارزهای دیجیتال، درآمد مشمول مالیات ارزهای دیجیتال عبارت است از:
- سود از تراکنش های ارز دیجیتال
- درآمد حاصل از استخراج ارز دیجیتال
- درآمد حاصل از ارائه خدمات مربوط به ارزهای دیجیتال
نرخ مالیات ارز دیجیتال
میزان مالیات ارز دیجیتال در ایران بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم بر عملکرد اشخاص حقیقی و حقوقی میزان و نحوه محاسبه آن به شرح زیر است:
- درآمد تا سقف 288 میلیون ریال از پرداخت مالیات معاف است.
- درآمد تا سقف 500 میلیون ریال مشمول مالیات سالانه 15 درصد است.
درآمد مازاد بر 500 میلیون ریال تا یک میلیارد ریال مشمول مالیات سالانه 20 درصد است.
- درآمد مازاد بر 1 میلیارد ریال مشمول مالیات سالانه 25 درصد است.
طبق ماده 105 قانون مالیات های مستقیم، مالیات عملکرد اشخاص حقوقی 25 درصد کل درآمد آنها می باشد. این مالیات پس از کسر زیان از منابع غیر معاف و کسر معافیت های تعیین شده محاسبه می شود.
وظایف مالیات دهندگان ارز دیجیتال
بر اساس قانون مالیات ارزهای دیجیتال، مودیان ارز دیجیتال موظفند اظهارنامه مالیاتی مربوطه را در موعد مقرر ارائه کنند. مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی ارز دیجیتال تا پایان تیرماه سال بعد از تراکنش است.
نحوه ارائه اظهارنامه مالیاتی ارز دیجیتال
مودیان ارز دیجیتال می توانند از طریق سامانه مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور اظهارنامه مالیاتی مربوطه را به صورت الکترونیکی ارائه کنند.
سؤالات متداول
سوال: آیا می توان اطلاعات درآمد معامله گران و فعالان ارز دیجیتال را رهگیری کرد؟
پاسخ:دولت می تواند اطلاعات درآمد معامله گران و فعالان ارز دیجیتال را رهگیری کند. این اطلاعات از طریق مبادلات داخلی و خارجی جمع آوری می شود. بر اساس قانون 169، صرافی های داخلی موظفند اطلاعات تراکنش های مشتریان خود را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهند. این اطلاعات شامل نام و نام خانوادگی، شماره ملی، شماره حساب بانکی، میزان خرید و فروش ارز دیجیتال و تاریخ و زمان تراکنش ها می باشد. صرافی های خارجی نیز اطلاعات تراکنش های مشتریان خود را در اختیار عموم قرار می دهند. این اطلاعات شامل نام و نام خانوادگی، شماره حساب بانکی و مبلغ خرید و فروش ارز دیجیتال می باشد. زمانی که یک معامله گر ارز دیجیتال درآمد حاصل از تراکنش های خود را از پلتفرم های خارجی به حساب بانکی خود در کشور منتقل می کند، بانک اطلاعات مربوط به این انتقال را به اداره مالیات ارسال می کند. بنابراین در هر صورت دولت می تواند اطلاعات درآمدی معامله گران و فعالان ارز دیجیتال را رهگیری و برای آن مالیات تعیین کند. در نتیجه دولت می تواند از طریق صرافی های داخلی و خارجی و همچنین بانک ها اطلاعاتی را در مورد درآمد معامله گران و فعالان ارز دیجیتال جمع آوری کند. بنابراین، معامله گران و فعالان ارز دیجیتال نمی توانند از دید دولت پنهان بمانند.
سوال: آیا درآمد حاصل از سود سهام یا مقدار سهامی که هر یک از شرکای صاحب ارز دیجیتال شامل مالیات هستند؟
پاسخ: درآمد حاصل از سود سهام یا مقدار سهامی که هر یک از شرکا دارند مشمول مالیات نمیشوند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.