طبقه بندی مالیات در ایران چیست؟✅
طبقه بندی مالیات در ایران
همه ما حداقل یک بار کلمه مالیات را شنیده ایم. موضوع مالیات و پرداخت آن همه افراد جامعه را درگیر می کند و حتی ممکن است عده ای از آن مطلع نباشند اما مالیات بپردازند. همه انسان ها سعی می کنند زندگی فردی و اجتماعی خوبی داشته باشند و آرزو دارند در حداکثر آسایش و آرامش زندگی کنند ما در زندگی انسان برای رسیدن به این خوبی و آرامش، برای کسب درآمد تلاش می کنیم و با درآمد و امکاناتی که داریم آرامش را برای خود و خانواده فراهم می کنیم. ما در زندگی اجتماعی می خواهیم کشور به گونه ای باشد که بهترین درآمد ممکن را داشته باشیم و همچنین جاده ها، بیمارستان ها، مراکز خرید و … خوب را داشته باشیم. برای پاسخگویی به این درخواست های مردمی چه باید کرد؟ هزینه های یک زندگی اجتماعی خوب از کجا باید تامین شود؟
دولت موظف است زیرساخت های لازم را برای انجام کارهای خوب مردم و ابزارها و شرایط مناسب برای فعالیت اقتصادی فراهم کند. از سوی دیگر تامین این زیرساخت ها مستلزم هزینه است و مردم برای تامین این نیازها بخشی از درآمد کسب و کار و فعالیت های اقتصادی را به صورت مالیات به دولت پرداخت می کنند تا این هزینه های اجتماعی تامین شود.
مالیات را می توان یکی از مهمترین منابع درآمدی یک کشور دانست. این مالیات ها صرف انواع هزینه های اجتماعی با اهداف مختلف از جمله تامین رفاه اجتماعی، ارتقا و بهبود فضای کسب و کار و انجام پروژه های خدمات ملی و غیره می شود. با توجه به مسائل زندگی جامعه، پرداخت مالیات امری ضروری و جدایی ناپذیر از چرخه اقتصادی کشور است.
در این مقاله به بررسی انواع مالیات در ایران می پردازیم. پس با ما همراه باشید تا با انواع مالیات در ایران آشنا شوید.
شما می توانید از خدمات مالی و مالیاتی،خدمات حسابداری،خدمات حسابرسی و دیگر خدمات آکادمی استاد حساب استفاده کنید.
کدام شخص موظف به پرداخت مالیات است؟
ابتدا باید بدانیم چه افرادی باید مالیات بپردازند. ماده 1 قانون مالیات های مستقیم به این موضوع اشاره دارد و به موجب آن اشخاص ذیل مکلف به پرداخت مالیات می باشند:
1. کلیه اشخاص حقیقی ایرانی مقیم ایران به ازای کلیه درآمدهایی (در ایران یا خارج از ایران) که کسب می کنند.
2. اشخاص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران به ازای کلیه درآمدی که در ایران کسب می کنند.
3. اشخاص حقوقی ایرانی به میزان درآمدی که در ایران یا خارج از ایران کسب می کنند.4. کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی برای کلیه اموال و املاکی که دارند.
5. اشخاص حقیقی و حقوقی غیر ایرانی به هر درآمدی که در ایران به هر نحوی کسب می کنند.
طبقه بندی مالیات در ایران
مالیات ها در ایران به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
• مالیات های مستقیم
• مالیات های غیر مستقیم
مالیات مستقیم
این نوع مالیات مستقیماً از اموال و درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی بدون واسطه مطالبه می شود که به آن مالیات مستقیم می گویند. مالیات های مستقیم به دو دسته تقسیم می شوند:
• مالیات بر دارایی
• مالیات بر درآمد
مالیات بر دارایی
این مالیات به طور مستقیم با دارایی افراد متناسب است و بر اساس دارایی افراد محاسبه می شود. مالیاتی که مردم در این مورد باید بپردازند مالیات بر ارث است. مالیات بر ارث بر اموال و دارایی هایی که از شخص متوفی به ورثه او می رسد پرداخت می شود. وقتی ارث به ورثه منتقل می شود، او باید مالیات خود را بپردازد، انواع دیگر مالیات بر دارایی شامل مالیات خانه ها و خودروهای گران قیمت و مالیات خانه های خالی است. این نوع مالیات به صورت مرحله ای محاسبه و از مؤدی اخذ می شود. نوع دیگر مالیات بر دارایی، حق تمبر مالیاتی است. این مبلغ برای بی اعتبار کردن تمبر اسناد مالیاتی به دست می آید.
مالیات بر درآمد
این نوع مالیات مهمترین مالیات در ایران است. این نوع مالیات با درآمد افراد مرتبط است. این مالیات از میزان درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی و بر حسب فعالیت تجاری و اقتصادی آنها اخذ می شود. این نوع مالیات به دو صورت قابل محاسبه است:
روش اول: در این روش معمولاً درآمد یک سال ملاک وصول مالیات قرار می گیرد. درصد معینی از کل درآمد مؤدی برای یک سال به عنوان منبع مالیاتی محاسبه می شود و مؤدی موظف به پرداخت مالیات تعیین شده است.
روش دوم: این روش درآمد مودی را به عنوان منابع مالیاتی فردی و جداگانه در نظر می گیرد در این روش، درصدی از درآمد هر مؤدی به عنوان مالیات محاسبه میشود و این نرخها و شرایط مالیاتی بسته به نوع درآمدی که فرد کسب میکند متفاوت خواهد بود. این روش بیشتر راه اخذ مالیات در ایران است.
طبقه بندی مالیات بر درآمد
مالیات بر درآمد خود نوعی طبقه بندی است که در زیر ذکر شده است:
• مالیات بر درآمد کشاورزی
• مالیات بر درآمد حقوق
• مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
• مالیات بر درآمد مشاغل
• مالیات بر درآمد اتفاقی
مالیات بر درآمد کشاورزی
بر اساس ماده 81 قانون مالیات های مستقیم، کلیه فعالیت های کشاورزی، دامپروری، دامپروری، پرورش ماهی و زنبور عسل و طیور، شیلات و شیلات، پرورش نوغان، احیای مراتع و جنگل ها، نخلستان های درختی و انواع نباتات می باشد. معاف از پرداخت مالیات.
مالیات بر درآمد حقوق و دستمزد
مواد 82 تا 92 قانون مالیات های مستقیم به مالیات حقوق و نحوه وصول و معافیت های آن می پردازد.
ماده 82 به درآمد مشمول مالیات اشاره دارد:
ماده 82- درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگری (اعم از حقیقی یا حقوقی) در ازای وقف نیروی کار خود برای اشتغال در ایران، حسب مدت یا کار انجام شده، نقدی یا غیرنقدی به دست می آورد. حقوق مشمول مالیات بر درآمد است..
ماده 83 به میزان درآمد مشمول مالیات اشاره دارد:
ماده 83- اعم از حقوق (ثابت یا حقوق یا حقوق پایه) و مزایای شغلی اعم از مستمر یا غیر مستمر قبل از کسر درآمد مشمول مالیات حقوق و پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون می باشد. /p> p>
توجه- درآمد غیر نقدی مشمول مالیات حقوق به شرح زیر محاسبه می شود:
الف- مسکن مبله و غیر مبله معادل بیست و پنج درصد (25%) با بیست درصد (20%) حقوق و مزایای نقدی مستمر (به استثنای مزایای نقدی مستثنی از موضوع ماده (91) این قانون). تأسیس مقدار پولی که در ماه های بعد از حقوق کارمند کسر می شود.
ب- خودرو اختصاصی با راننده معادل ده درصد (10%) و بدون راننده پنج درصد (5%) حقوق و مزایای نقدی مستمر (مزایای نقدی معاف از موضوع ماده (91) است. ) این قانون به جز قانون) مقدار پولی که در ماه بعد از کسر از حقوق کارمند کسر می شود.
ج- سایر مزایای غیرنقدی معادل ارزش تمام شده برای گیرنده پرداخت.
ماده 84 به میزان معافیت حقوق اشاره دارد:
ماده 84- میزان معافیت مالیات بر درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق از یک یا چند منبع هر ساله در قانون بودجه سنواتی تعیین میشود.
ماده 86 به نحوه وصول مالیات حقوق اشاره دارد:
ماده 86 – گیرنده وجه مکلف است در هر پرداخت یا تخصیص مالیات متعلق را طبق مقررات ماده (85) این قانون محاسبه و کسر کند و فهرستی حاوی نام و نشانی گیرندگان و مبالغ آنها درج شود. به اداره تا پایان ماه آینده. مسائل مالیاتی محل پرداخت و فقط ایجاد تغییرات در ماه آینده.
تبصره 1- در مورد پرداخت هایی که غیر از گیرنده اصلی حقوق اشخاص حقیقی انجام می شود، مشمولان موظفند نسبت به هر پرداخت مالیات مقتضی را با رعایت معافیت قانونی مربوط به حق پرداخت نمایند. معافیت های موضوع ماده (84) این قانون محاسبه به نرخ ثابت ده درصد (10%) کسر و حداکثر تا پایان ماه بعد با فهرستی حاوی نام و نشانی. از دریافت کنندگان و مبلغ به اداره امور مالیاتی محل پرداخت می شود و در صورت تخلف مسئول پرداخت مالیات و جریمه می باشد.
تبصره 2- پرداختهای دانشگاهها، مراکز و مؤسسات آموزش عالی، تحقیقات و فناوری دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارتخانههای فوق الذکر. و حق الزحمه پژوهشی مشمول مالیات مقطوع به نرخ ده درصد (10%) به عنوان اشخاص حقیقی اعم از شاغل و غیر شاغل به عنوان سایر مؤسسات آموزشی و پژوهشی دارای مجوز قانونی به عنوان حقوق پژوهشی و پنج پژوهش مشمول مالیات مقطوع به نرخ درصد (5%) و قرارداد پژوهشی با رعایت سایر مفاد تبصره (1) خواهد بود.
ماده 91 به موارد معاف از مالیات حقوق اشاره دارد:
ماده 91- درآمد حقوق به شرح زیر از پرداخت مالیات معاف است:
1. رؤسا و اعضای هیأتهای سیاسی خارجی در ایران و رؤسا و اعضای هیئتهای فوقالعاده کشورهای خارجی در خصوص درآمدهای حقوقی دریافتی از دولت متبوع خود در چارچوب توافق متقابل و نیز رؤسا و اعضای هیئتهای نمایندگی سازمان ملل متحد در ایران و مؤسسات ویژه آنها با نسبت به درآمد حقوق دریافتی از سازمانها و مؤسسات فوق در صورتی که زیر مجموعه دولت جمهوری اسلامی ایران نباشند.
2. نسبت رؤسا و اعضای نمایندگی های کنسولی خارجی در ایران و کارکنان مؤسسات فرهنگی کشورهای خارجی با توافق دوجانبه به حقوق دریافتی از کشور متبوع خود.
3. کارشناسان خارجی که با تایید دولت جمهوری اسلامی ایران توسط کمک های مالی فنی، اقتصادی، علمی و فرهنگی کشورهای خارجی یا مؤسسات بین المللی در خصوص حقوق دریافتی از کشور مربوطه یا مؤسسات بین المللی مذکور به ایران اعزام می شوند.
4. کارمندان بومی سفارتخانه ها و کنسولگری ها و نمایندگان دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور در مورد حقوق دریافتی از دولت جمهوری اسلامی ایران در صورتی که تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران را نداشته باشند. > 5 بازنشستگی و حق الزحمه و سنوات و غرامت پایان خدمت و اخراج و بازخرید خدمت و حق الزحمه یا مستمری پرداختی به جانشینان و حقوق بازنشستگی و تعطیلات استفاده نشده.
6. سفر مربوط به شغل و هزینه های سفر فوق العاده 7. حذف شد.
8. اسکان در کارگاه یا کارخانه برای استفاده کارگران و انتقال خانه های نهادی کم هزینه خارج از کارگاه یا کارخانه که مورد استفاده کارگران قرار می گیرد.9. جبران خسارت و معالجه صدمات بدنی و وجوه ناشی از بیمه از این قبیل 10. مرخصی سالیانه یا پاداش پایان سال معادل یک دوازدهم میزان معافیت مالیاتی موضوع ماده (84) این قانون است.
11. خانه های مؤسسه ای که با مجوز قانونی مراجع دولتی و یا طبق مقررات خاص ارائه می شوند.
12. وجوهی که کارفرما برای معالجه کارمند یا افراد تحت تکفل او مستقیماً یا از طریق کارمند بر اساس مستندات مثبت به پزشک یا بیمارستان می پردازد.
13. مزایای غیر نقدی اعطایی به کارکنان حداکثر معادل دو دوازدهم معافیت موضوع ماده (84) این قانون می باشد.
14. درآمد حقوق کارکنان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعم از نظامی و انتظامی مشمول قانون استخدامی وزارت اطلاعات و جانبازان انقلاب اسلامی و آزادگان و جنگ تحمیلی.
مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
کلیه درآمد اشخاص حقوقی که در اداره ثبت شرکتها تحت عنوان شرکتها، بازرگانی و ذینفع ثبت شده و دارای شماره ثبت آنها می باشد مشمول مالیات خواهد بود. این افراد باید اظهارنامه مالیات عملکرد را ارائه کنند و مالیات خود را بپردازند.
مالیات بر درآمد کسب و کار
این نوع مالیات مربوط به افرادی است که فعال هستند و کسب و کار دارند. اکثر مغازه های شهر در این منطقه واقع شده اند. درآمد مؤدی از فروش این دسته از کالاها و خدمات نیز مشمول مالیات است. این افراد باید مانند اشخاص حقوقی اظهارنامه و مالیات بر درآمد خود را پرداخت کنند.
مالیات بر درآمد مشروط
مجموعه ای از درآمد است که افراد علاوه بر فعالیت اصلی خود کسب می کنند. این درآمد ممکن است نقدی یا غیر نقدی باشد. این درآمد نیز مشمول مالیات خواهد بود.
مالیات غیرمستقیم
این نوع مالیات به صورت غیرمستقیم و غیر مستقیم دریافت می شود. بدین ترتیب این مالیات به قیمت کالا و خدمات اضافه شده و از خریدار مطالبه می شود. مالیات های غیر مستقیم در ایران به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:
• مالیات بر صادرات و واردات
• مالیات بر معاملات
مالیات صادرات و واردات
واردات کالاها برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی مشمول مالیات میشوند. و برای تشویق صادرکنندگان، بخشی از درآمد حاصل از صادرات طیف وسیعی از کالاها و خدمات مشمول معافیت مالیاتی است.
مالیات بر معاملات
این دسته از مالیات برای همه خریدها و فروش ها است. این مالیات توسط خریدار به فروشنده پرداخت می شود و فروشنده موظف است این مالیات را به دولت بپردازد. مالیات معاملات به دو صورت اعمال می شود:
مالیات بر مصرف
مالیاتی که مردم هنگام خرید به فروشندگان برای خرید کالاهای خاصی می پردازند.
مالیات بر ارزش افزوده
این نوع مالیات باید توسط مصرف کننده نهایی پرداخت شود. اما از آنجایی که تولید یک محصول یا خدمات می تواند تا آخرین مصرف کننده زمان ببرد، طی یک سری از افرادی که محصولی را خریداری می کنند، برای آخرین مصرف کننده هزینه می پردازند تا قیمت آن افزایش یابد و مالیات آن را می پردازند و به عنوان اعتبار مالیاتی برای آن در نظر گرفته می شود. و موظف است مالیات وصول و افزایش قیمت را از خریدار و در موعد مقرر واریز به حساب مالیات دریافت کند.
جمعبندی
در این مقاله سعی شده است نوع مالیات ایران و طبقه بندی آن از طبقه بندی آن تکمیل شود تا حسابداران و مؤدیان با موضوع آشنایی کامل داشته باشند. از آنجایی که مالیات وظیفه مهمی است و تداوم و حیات یک جامعه و دولت به آن وابسته است، انجام ندادن یا عدم انجام آن می تواند مشکلات و چالش های زیادی را برای مودی ایجاد کند. پس بهتر است این تقلبی را با آگاهی کامل انجام دهید. امیدوارم این مطالب مورد توجه شما قرار گیرد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.