0 تا 100 ثبت طرح صنعتی مطابق با قوانین 1401✅
ثبت طرح صنعتی
ثبت طرح صنعتی با توجه به رقابت فراوانی که بین فعالان اقتصادی و کسانی که قصد قدم گذاشتن در این عرصه را دارند و رقابتی که بین ابتکارات و نوآوری های جدید، حفظ و حراست از سرمایه های فکری و معنوی و ایده های نو به وجود آمده است، حائز اهمیت است. . بسیار یافته است و بی توجهی به آن خسارات جبران ناپذیری به بار خواهد آورد.
اولین قدم برای ثبت مالکیت ایده های جدید قابل ورود به چرخه کاری و تجاری سازی، ثبت طرح صنعتی به نام خودتان است. زیرا زمانی که محصول جدیدی تولید می شود که در بازار از محبوبیت بیشتری نسبت به محصولات قبلی برخوردار است، رقبا ممکن است سعی کنند همان محصول را تولید کنند و از ایده شما سوء استفاده کنند. بنابراین برای محافظت از ایده خود باید آن را به نام خود ثبت کنید.
یکی از خدمات موسسات حقوقی ثبت نام، مشاوره و انجام کلیه مراحل می باشد. در ثبت طرح صنعتی، شکل جدیدی از کالایی که از قبل وجود دارد به نام شما ثبت می شود. باید بدانید که طراحی صنعتی بیشتر بر روی ظاهر و زیبایی یک محصول تمرکز دارد که مشتریان بیشتری را به خود جذب می کند، زیرا دلیل موفقیت طرح صنعتی ثبت شده و پذیرش ایده های جدید شما در بازار همین است.
ثبت طرح صنعتی چیست؟
ثبت طرح صنعتی به معنای فرآیند ثبت شکل و ظاهر محصول یا بسته بندی آن است که توسط شما طراحی شده است. از طریق اداره مالکیت صنعتی انجام می شود. که مرجع ثبت مالکیت فکری می باشد.
طرح صنعتی زمانی قابل ثبت است که:
- جدید و اصلی باشید.
- طرح یا محصول جنبه کاربردی دارد، به عبارت دیگر اگر طرح شما یک طرح انتزاعی و غیر کاربردی باشد، طرح صنعتی محسوب نمی شود.
نکته دیگری که باید در نظر داشت این است که آنچه در اداره مالکیت صنعتی به عنوان طرح صنعتی ثبت می شود، ظاهر است و نه عملکرد فنی یک سازه یا دستگاه.
به عنوان مثال، دستگیره در را می توان به عنوان طرح صنعتی ثبت کرد که نوآوری در ظاهر آن باشد، اما اگر نوآوری در نحوه باز و بسته شدن دستگیره باشد، این طرح به عنوان طرح صنعتی قابل ثبت نیست.
تفاوت بین ثبت اختراع و ثبت طرح صنعتی
اختراع و طراحی صنعتی اساساً متفاوت هستند. اختراع به معنای ایجاد یک دستگاه صنعتی جدید است که قبلاً وجود نداشته است. در حالی که طراحی صنعتی به معنای ایجاد فرم های بدیع قابل استفاده در زمینه های مختلف صنعتی یا غیر صنعتی است.
بنابراین ثبت اختراع و ثبت طرح صنعتی نیز متفاوت است.
در طراحی یک پلان صنعتی به جنبه های فنی پلان توجه نمی شود و فقط جنبه زیبایی شناسی پلان اهمیت دارد. اما در یک اختراع، مخترع سعی می کند یک عملکرد فنی جدید ارائه دهد که دارای فایده باشد.
به عنوان مثال در طراحی یک خودرو، مخترع تلاش می کند تا عملکردهای آن مانند سرعت، شتاب، مصرف سوخت، آلایندگی و … را بهبود بخشد، در حالی که طراح صنعتی به ظاهر و زیبایی خودرو می پردازد.
محصولات مطرح برای ثبت طرح صنعتی
همانطور که گفتیم هر محصولی به شرط ظاهر و کارایی جدید قابل ثبت به عنوان طرح صنعتی است.
فرش، سرامیک، کاشی، دستگیره در، انواع بسته بندی و … محصولاتی هستند که بیشتر برای ثبت طرح های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.
اگر بخواهیم به ساده ترین شکل ممکن توضیح دهیم، بیشتر اوقات در مورد شکل و ظاهر کلی یک محصول است. به عنوان مثال تخت یک طرح صنعتی خوب است که برای خواب و استراحت مناسب است و همچنین ظاهری زیبا و متفاوت با آنچه تاکنون وجود داشته است دارد.
برای حرفه ها و مشاغل، طراحی یک محصول به طور کلی به معنای توسعه ویژگی های زیبایی شناختی و عملکردی محصول با توجه به مواردی مانند بازارپسندی، هزینه تولید یا سهولت حمل و نقل، انبارداری، ارگونومی (سازگاری با بدن انسان)، تعمیر و نگهداری است. و… هست.
با این حال، از دیدگاه حقوق مالکیت فکری، طرح صنعتی تنها به جنبه های زیبایی شناختی و تزئینی یک محصول اشاره دارد. به عبارت دیگر، طراحی صنعتی تنها به ظاهر یک تخت اشاره دارد. اگرچه طراحی محصول ممکن است ویژگی های فنی یا عملکردی داشته باشد.
طرحهای صنعتی بهعنوان یکی از مقولههای قانون مالکیت فکری، صرفاً به زیباییشناسی محصول نهایی اشاره دارد و ابعاد فنی یا کاربردی آن در ثبت طرح مؤثر نیست. طراحی صنعتی طیف گسترده ای از محصولات صنعتی، پوشاک و صنایع دستی، مبلمان و لوازم برقی، لوازم خانگی، اسباب بازی، اتومبیل و سازه های معماری و لوازم دیجیتال، طراحی پارچه. این شامل ظروف و حتی تجهیزات ورزشی است. طراحی صنعتی حتی می تواند مربوط به بسته بندی کالا باشد.
قانون ثبت طرح صنعتی
در قانون ثبت طرح های صنعتی، اختراعات و علائم تجاری مصوب 1385، در تعریف طرح صنعتی آمده است: «هر ترکیبی از خطوط یا رنگ ها و هر شکل سه بعدی با یا بدون خطوط، رنگ ها، به گونه ای که ترکیب یا شکل یک کالای صنعتی یا تغییر کالای صنایع دستی یک طرح صنعتی است در طرح صنعتی تنها دسترسی به نتیجه فنی بدون تغییر ظاهر مشمول حمایت این قانون نمی باشد.
همچنین در ماده 21 این قانون آمده است: طرح صنعتی زمانی قابل ثبت است که جدید یا اصلی باشد. یک طرح صنعتی زمانی جدید است که به وضوح منتشر شود یا به روش دیگری استفاده شود
قبل از تاریخ تسلیم اظهارنامه یا حسب مورد قبل از حق تقدم اظهارنامه برای ثبت در هیچ کجای دنیا برای عموم افشا نشده است.
ویژگی های طراحی صنعتی
در زبان رایج، طراحی صنعتی معمولاً به شکل و ظاهر کلی یک کالا اطلاق می شود، اما در متون حقوقی مالکیت فکری، طراحی صنعتی به ویژگی های مربوط به شکل و ساختار یا نقش ها و تزئینات به کار رفته در یک محصول ناشی از آن گفته می شود. یک فرآیند صنعتی برای ایجاد زیبایی و جذابیت در محصول نهایی. بنابراین، به عنوان یک قاعده کلی، یک طرح صنعتی شامل موارد زیر است:
- ویژگی های سه بعدی مانند شکل یک محصول
- ویژگی های دو بعدی مانند تزئینات، خطوط یا رنگ های به کار رفته در یک محصول
- مخلوطی از دو حالت فوق
همانطور که گفته شد ثبت طرح صنعتی می تواند دامنه وسیعی داشته باشد. گستره ای که شامل ابزار فنی و تجهیزات پزشکی گرفته تا ساعت، جواهرات، کالاهای لوکس، ابزار خانگی، لوازم الکتریکی، خودرو و از طرح های پارچه تا کالاهای تفریحی است.
سایر توضیحات در خصوص ثبت طرح صنعتی
طراحی صنعتی ظاهری زیبا، متفاوت و خلاقانه از محصولی است که سعی دارد با اقلام زیبایی برای مصرف کننده طراحی شود. طرح های مختلف محصولات مانند جواهرات، ظروف، پارچه، دکوراسیون و … نمونه هایی از طراحی صنعتی هستند.
طرح های صنعتی می تواند طرح های سه بعدی باشد یعنی طرح حجیم از نمونه مانند طرح لیوان و یا طرح های دو بعدی مانند نقاشی روی شیشه و یا ترکیبی از هر دو طرح ارائه شود. .
در زمینه ثبت طرح صنعتی حقوقی برای خالق طرح در نظر گرفته می شود که خالق طرح صنعتی تلقی می شود که با ارائه طرحی متفاوت توانسته نظر مصرف کننده را جلب کند که این امکان وجود دارد. با هرگونه استفاده از طرح با اجازه مالک.
مزایای ثبت طرح صنعتی
- جلوگیری از تقلب و کپی برداری از طرح توسط افراد دیگر
- امکان فروش طرح صنعتی شما
- افزایش اعتبار شرکت و فروش محصول
- بهره مندی از مزایایی مانند: استفاده از امکانات بنیاد ملی نخبگان و تأسیس شرکت های دانش بنیان
- محبوبیت محصول و افزایش قیمت آن
- بهبود نام تجاری
مدارک مورد نیاز برای ثبت طرح صنعتی
1. مدارک شناسایی اشخاص حقیقی شامل: کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی، کپی شناسنامه و کارت ملی طراح.
2. مدارک ثبتی مالک قانونی شامل: کپی شناسنامه و کارت ملی صاحبان شرکت، کپی شناسنامه و کارت ملی طراح، کپی روزنامه رسمی ثبت شرکت و ثبت آخرین. تغییرات شرکت
3. شرح طرح و معیارهای تفاوت و زیبایی شناسی طرح صنعتی
4. تصاویر از زوایا و جهات مختلف نمونه طرح صنعتی
5. تکمیل دو نسخه از بیانیه طرح صنعتی
6. رسید پرداخت هزینه اظهارنامه (در صورتی که اظهارنامه شامل چند طرح صنعتی باشد، فیش هزینه اضافی نیز باید ارسال شود)
مشخصات فنی تصاویر ارسالی
- 1. حداکثر اندازه تصاویر باید A4 باشد.
- 2. تصاویر باید با فرمت JPEG ارسال شوند.
- 3. تصاویر ارسالی باید در پس زمینه ساده و تک رنگ قابل مشاهده باشند.
- 4. تصاویر باید به صورت عمودی اسکن شوند.
- 5. حداکثر حجم تصاویر ارسالی باید 500 کیلوبایت باشد.
- 6. تصاویر باید رنگی و با وضوح مناسب باشند.
- 7. از ارائه تصویر پلان در نمای تکراری خودداری کنید.
- 8. تصاویر کلیه کالاها در هر رنگی از روشن تا تیره باید در زمینه خاکستری روشن یا سفید عکسبرداری و ارسال شود. به عنوان مثال: یک آیتم با رنگ بسیار روشن و نزدیک به سفید باید در زمینه خاکستری روشن عکاسی شود.
- 9. تصاویر ارسالی باید فقط شامل کالای درخواستی و اجزای آن باشد و هیچ شی یا شخص دیگری در اطراف و پس زمینه محصول دیده نمی شود.
- 10. حاشیه تصاویر ارسالی نباید خیلی زیاد باشد.
- 11. نیازی به نوشتن توضیحاتی مانند: نمای بالا، نمای جلو و … در تصاویر نیست.
مراحل ثبت طرح صنعتی در کشور
طرح های صنعتی باید در اداره مالکیت صنعتی ثبت شود که برای آن اظهارنامه باید ارائه شود. تکمیل اظهارنامه ثبت طرح صنعتی باید توسط مشاور حقوقی آگاه انجام شود. پس از ثبت و ارائه مدارک در سایت کارشناسان اداره مالکیت صنعتی، طرح مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت احراز شرایط لازم، طرح پذیرفته شده و به نام طراح ثبت می شود.
کارشناسان حرفه ای ما در امر ثبت آماده ارائه خدمات و مشاوره رایگان به مدیران محترم شرکت ها و موسسات غیرتجاری در کمترین زمان ممکن می باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد طرح صنعتی می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
ثبت طرح صنعتی در خارج از کشور
ثبت طرح صنعتی در خارج از کشور به سه روش ثبت ملی، ثبت منطقه ای و ثبت بین المللی انجام می شود که در مورد هر یک توضیحاتی را در اختیار شما قرار می دهیم:
1. ثبت ملی
نحوه ثبت ملی طرح صنعتی همانند روش ثبت در داخل کشور می باشد. پس از انتخاب کشور، متقاضی باید با انتخاب وکیل یا مراجعه حضوری بر حسب قوانین ملی کشور، کلیه مدارک را به زبان کشور مورد نظر ترجمه و پس از تایید مراجع قانونی مربوطه به اداره مربوطه ارائه نماید. . که این کار به پول و زمان بیشتری نیاز دارد.
2. ثبت منطقه ای
تعدادی از کشورهای عضو توافقنامه همکاری منطقه ای هستند که اگر افراد در یکی از آنها طرح صنعتی را ثبت کنند، از حمایت سایر کشورهای عضو توافقنامه برای طرح خود برخوردار خواهند شد.
3. ثبت بین المللی
برخلاف ثبت منطقه ای، در ثبت بین المللی چنین سیستمی وجود ندارد که به محض ثبت طرح در یک کشور، در کشورهای دیگر نیز حفاظت شود.
برای ثبت بین المللی طرح صنعتی، طبق قرارداد لاهه، «معاهده ای که برای ثبت بین المللی (کاربرد یکپارچه) طرح صنعتی منعقد شد و سازمان جهانی اموال متولی آن است». اتباع کشورهای عضو این قرارداد می توانند درخواست بین المللی خود را به بخش اجرای کنوانسیون لاهه در سازمان جهانی مالکیت فکری ارسال کنند.
البته ممکن است این درخواست پذیرفته نشود که در این صورت می توانید به نتیجه اعتراض کنید; اما در صورت پذیرش درخواست، از حمایت کشورهای مورد درخواست برخوردار خواهند شد.
البته باید توجه داشت که کشور ما عضوی از این قرارداد نیست.
زمان لازم برای ثبت طرح های صنعتی
ثبت نام ممکن است تا 6 ماه طول بکشد. که کاهش یا افزایش زمان به عوامل مختلفی بستگی دارد مانند:
- نوع طرح ارائه شده
- تعداد افرادی که در نوبت بررسی اظهارنامه طرح صنعتی هستند.
- تعداد افرادی که به روند بررسی اعتراض دارند.
البته باید توجه داشت که افرادی که کار ثبت نام را انجام می دهند نیز در این موضوع تاثیر دارند. به عنوان مثال افرادی که تجربه و اطلاعات لازم در این زمینه را دارند می توانند مراحل و مراحل ثبت نام را بهتر انجام دهند.
شما می توانید با مراجعه به سایت استاد حساب از آموزش ها و دوره های متعدد این مجموعه مانند اکسل،هلو و … بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.