ثبت حسابداری مالیات نقل و انتقال سهام شرکتها✅
ثبت حسابداری مالیات نقل و انتقال سهام شرکتها
حسابداران وظایف مختلفی را بر عهده دارند و یکی از وظایف مهم حسابداران شرکت های سهامی خاص ثبت حسابداری مالیات نقل و انتقال سهام می باشد. در حین واگذاری سهام شرکت باید مراحل متعددی طی شود و حسابداران وظیفه دارند تمامی این مراحل را در جزئیات حسابرسی و حسابداری شرکت لحاظ کنند.
پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام شرکت بر عهده انتقال دهنده است و پرداخت این مالیات جزء مالیات های مقطوع می باشد. ماده 143 مالیات های مستقیم دقیقاً به این موضوع اشاره دارد. با ما همراه باشید تا نحوه ثبت حسابداری مالیات نقل و انتقال سهام شرکت ها را یاد بگیریم.
مالیات بر نقل و انتقال سهام شرکت
مالیات نقل و انتقال سهام شرکت ها یکی از انواع مالیات های وضع شده توسط دولت است که در زمان نقل و انتقال سهام و فروش شرکت اخذ می شود. مالیات نقل و انتقال سهام از انتقال دهنده (فروشنده) اخذ می شود. شرکت ها می توانند مالیات تعیین شده را مستقیماً از طریق کارگزاری یا حساب خود به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کنند. حسابداران برای ثبت حسابداری مالیات نقل و انتقال سهام به ماده 143 قانون مالیات های مستقیم مراجعه کنند. در ادامه به بررسی ماده 143 قانون مالیات های مستقیم می پردازیم.
ماده 13 قانون نحوه انتقال مالیات غیر مستقیم شرکتها و نحوه محاسبه مالیاتهای مستقیم شرکتها
مهمترین قسمت این قانون که به مالیات نقل و انتقال سهام شرکتهای سهامی خاص غیر پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار اشاره دارد، شامل تبصره 1 ماده 143 قانون مالیاتهای مستقیم می باشد.
تبصره 1 – از هر نقل و انتقال سهام و سهام شرکت و حق تقدم سهام و سهام شرکا در سایر شرکتها چهار درصد (4%) ارزش اسمی آنها مالیات مقطوع اخذ می شود. به همین دلیل از درآمد نقل و انتقال فوق مبلغ دیگری به عنوان مالیات مطالبه نخواهد شد. انتقال دهندگان سهام و سهام شرکت و حق تقدم سهام موظفند مالیات متعلق را قبل از واگذاری به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.
دفاتر ثبت یا دفاتر اسناد رسمی موظفند در هنگام ثبت تغییرات یا تنظیم سند انتقال حسب مورد گواهی پرداخت مالیات مربوطه را اخذ و به پرونده مربوط به ثبت یا انتقال پیوست نمایند. توجه داشته باشید که مالیات نقل و انتقال سهام شرکت های سهامی خاص 4 درصد با مالیات 0.5 درصد می باشد. انتقال سهام در بورس اوراق بهادار متفاوت است.
نحوه محاسبه مالیات بر سهام شرکتهای بورسی 1 ماده 3 در انتقال سهام شرکتهای بورسی
در شرکت های بورسی انتقال دهنده باید مبلغ این مالیات را از طریق کارگزاران بورس پرداخت کند و آنها این مبلغ را به حساب معرفی شده به سازمان امور مالیاتی واریز می کنند اما در شرکت های غیر بورسی واسطه ای به نام کارگزار در روند پرداخت. مالیاتی ندارد و انتقال دهنده باید این مبلغ را به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند:
تبصره 2 – در شرکت های سهامی پذیرفته شده در بورس، استفاده از سهام ذخیره شده مشمول مالیات مقطوع به نرخ نیم درصد (0.5%) خواهد بود و مالیات دیگری به این درآمد اضافه نخواهد شد. شرکتها موظفند ظرف سی روز از تاریخ ثبت افزایش سرمایه آن را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز نمایند.
شما می توانید از خدمات مالی و مالیاتی،خدمات حسابداری،خدمات حسابرسی و دیگر خدمات آکادمی استاد حساب استفاده کنید.
نحوه پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام شرکت
همانطور که اشاره کردیم میزان مالیات و نحوه پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام شرکت های بورسی و غیر بورسی متفاوت بوده و محاسبه آن جزء حسابداری مالی شرکت ها هستند. بر اساس تبصره 2 قانون 143 مالیات های مستقیم، شرکت های فعال در بورس یا بازارهای غیر بورسی دارای مجوز باید مالیات خود را از طریق کارگزاران به حساب های تعیین شده در سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.
تبصره 1 ماده 143 قانون مالیاتهای مستقیم مقرر میدارد شرکتهای غیربورسی باید قبل از واگذاری سهام، مالیات سهام را مستقیماً به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کنند. ادارات رسمی ایسان موظفند پس از واریز مالیات به حساب سازمان امور مالیاتی نسبت به اخذ گواهی پرداخت مالیات از انتقال دهنده سهام و ثبت آن در پرونده مربوطه در زمان تنظیم سند انتقال اقدام نمایند.
حسابهای مالیات انتقال سهام شرکت
برگه ترخیص مالیات نقل و انتقال سهام شرکت در واقع همان گواهی پرداخت مالیاتی است که هنگام تنظیم سند انتقال سهام در دفاتر اسناد رسمی از انتقال دهنده سهام شرکت های غیر بورسی اخذ می شود. در تسویه حساب مالیات نقل و انتقال سهام شرکت های غیر بورسی آمده است که حساب مالیات نقل و انتقال سهام تسویه شده و مؤدی به سازمان امور مالیاتی کشور بدهی ندارد.
از سال 1393 پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام شرکتها و وصول تسویه حسابها نیازی به تایید مجمع عمومی یا هیات مدیره شرکتها ندارد. بلافاصله پس از پرداخت مالیات سهام، گواهی تسویه حساب توسط سازمان امور مالیاتی صادر می شود.
جریمه عدم پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام شرکت چیست؟
در ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که در صورت عدم پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام، اداره ثبت شرکت ها نقل و انتقال سهام را به رسمیت نمی شناسد و این امر عملاً انتقال سهام شرکت ها را بدون پرداخت مالیات غیرممکن می کند. انجام می دهد.
همچنین در صورتی که دفاتر اسناد رسمی هنگام ثبت نقل و انتقال سهام، گواهی ترخیص مالیاتی دریافت نکنند، طبق ماده 200 قانون مالیات های مستقیم، رئیس دفتر و مؤدی مشمول جریمه 20 درصدی خواهند شد. از مبلغ سهام واگذار شده و در صورت تکرار مجازات حبس تعزیری درجه شش برای رئیس دفتر نیز پیش بینی شده است.
ثبت حسابداری مالیات نقل و انتقال سهام توسط حسابداران
با توجه به اینکه انتقال دهنده مسئولیت پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام شرکت ها را بر عهده دارد. بنابراین حسابداران شرکتهایی که سهام آنها در حال واگذاری است علاوه بر انجام بسیاری از امور مالی رایج از جمله صدور فیش حقوقیکارکنان موظفند حسابداری مالیات نقل و انتقال سهام را در دفاتر حسابداری شرکت ثبت کنند. این مالیات باید طبق ماده 143 قانون مالیات های مستقیم و درصدهای مندرج در آن توسط حسابداران محاسبه و به حساب تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی واریز شود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.