صفر تا صد ارزیابی اقتصادی✅
ارزیابی اقتصادی
ارزیابی اقتصادی تجزیه و تحلیل تطبیقی روش های مختلف انجام یک فعالیت، مداخله یا برنامه با توجه به هزینه ها و پیامدهای آن است. هر فرآیند تصمیم گیری منطقی شامل تعیین مزایا و معایب آن است. روش های مقایسه این مزایا و معایب با توجه به قانون تصمیم گیری و چارچوب مورد استفاده برای تصمیم گیری متفاوت است. در ارزیابی اقتصادی یک طرح، در واقع برای تصمیم گیری در مورد میزان مطلوبیت، فرآیند سنجش مزایا و معایب انجام می شود. این روش ارزیابی به مقایسه هزینه ها و منافع گزینه های مختلف در تصمیم گیری می پردازد، به همین دلیل این روش ابزاری موثر برای کمک به انتخاب عاقلانه از بین پروژه های موجود و اجرای بهینه آنها می باشد.
دلیل اهمیت ارزیابی اقتصادی این است که این نوع ارزیابی اساساً ابزاری برای تعیین تخصیص مناسب منابع در شرایط تصمیم گیری و کاهش منابع است.
هدف از ارزیابی اقتصادی ارائه برآوردی از هزینه ها و منافع هر پروژه در طول زمان برای تصمیم گیرندگان است و نتیجه آن ممکن است ادامه پروژه به شکل موجود بدون هیچ گونه تغییر و یا ادامه پروژه با تغییرات یا لغو مورد انتظار پروژه به پایان می رسد. دلایل مختلفی برای ارزیابی اقتصادی پروژه ها وجود دارد. اساسی ترین آنها، به طور کلی یا جزئی، مبتنی بر مفهوم کارایی اقتصادی است. تعیین بازده اقتصادی بستگی به ارزیابی تمام هزینه ها و منافع یک پروژه با استاندارد پولی دارد. از نظر اقتصادی، پروژهها زمانی کارایی لازم را دارند که منافع آنها از نظر مالی بیشتر از هزینههایشان باشد و کارآمدترین پروژهای است که حداکثر اختلاف بین این دو مقدار را داشته باشد.
روش های ارزیابی اقتصادی زیادی وجود دارد که اشتباه در انتخاب آنها در شرایط مختلف می تواند زیان های قابل توجهی را به همراه داشته باشد. مهمترین روشهای ارزیابی اقتصادی که در زمینههای مختلف کاربرد فراوانی دارند عبارتند از:
- تحلیل هزینه (Cost CA analysis) یک روش سیستماتیک برای ارزیابی اقتصادی است که در آن کلیه هزینه های یک برنامه به صورت جداگانه و با جزئیات کامل از نظر ارزی جمع آوری، سازماندهی و تجزیه و تحلیل می شود.
- تحلیل مقرون به صرفه (CEA analysis-Cost effectivity) استانداردی برای سنجش میزان موفقیت یک سیستم در رسیدن به اهداف و پاسخگویی به انتظارات آن سیستم است و تحلیل مقرون به صرفه استانداردی برای سنجش توانایی آن سیستم است. سیستم در دستیابی به اهداف خود از نقطه نظر هزینه های متحمل شده است. در واقع این روش رسیدن به یک محصول یا خدمات خاص با حداقل هزینه ممکن را بررسی می کند.
- تحلیل مطلوبیت هزینه (CUA) روشی برای اندازه گیری میزان موفقیت یک سیستم در دستیابی به حداکثر اهداف در نظر گرفته شده و مطلوب ترین خدمات تعریف شده توسط سازمان است.
- تحلیل هزینه و سود (CBA Cost-benefit analysis) در این روش کلیه هزینه ها و نتایج یک طرح یا برنامه اعم از سود و زیان بر اساس ارز مقایسه می شود.
مالیات یکی از موارد مهم در امور مالی کسب و کار ها و شرکت ها می باشد،نداشتن اطلاعات کافی در مباحث مالیاتی می تواند شرکت ها و کسب و کار ها را مشمول بدهی و جرایم مالیاتی متعددی کند،شما می توانید در این حوزه از خدمات مالیاتی مجموعه استاد حساب با بیش از 30 سال سابقه درخشان در حوزه مالی و مالیاتی بهره مند شوید و با استفاده از خدمات مالیاتی استاد حساب از تخفیفات مالیاتی نیز بهره مند شوید،برای کسب اطلاعات بیشتر با پشتیبانی مجموعه تماس حاصل فرمایید.
در بین روش های فوق، روش تحلیل هزینه به عنوان روش ارزیابی جزئی شناخته می شود زیرا در آن مقایسه ای صورت نمی گیرد و صرفاً هزینه های ناشی از یک مداخله یا تصمیم خاص را در نظر می گیرد. اما سه روش دیگر، ارزیابی کامل نامیده می شوند، زیرا چارچوبی مقایسه ای برای در نظر گرفتن هزینه و اثربخشی دو یا چند مداخله دارند.
برای ارزیابی اقتصادی دقیق هر پروژه یا سیستمی باید به دو عنصر هزینه و فایده توجه کرد. تاکنون تمرکز اصلی کتابخانهها در امر ارزشیابی بر هزینهها بوده است، اما در سالهای اخیر این توجه به سمت بهرهمندی از خدمات کتابخانهای برای کاربران و ارزیابی آنها معطوف شده است. در بین روش های فوق، روش تحلیل هزینه و فایده جایگاه ویژه ای در مورد هزینه ها و فایده ها دارد و هر دوی آنها را با یک مقیاس مقایسه می کند.
در میان رویکردهای کمی برای تصمیمگیری، آنچه در سالهای اخیر رایج شده است، تحلیل هزینه و فایده است که به عنوان ابزاری کارآمد برای محدود کردن دامنه انتخابها با توسعه اطلاعات مفید در مورد اثرات مطلوب و نامطلوب پروژهها استفاده میشود. بسیاری از اقتصاددانان تحلیل هزینه و فایده را به دلیل ریشه در اقتصاد رفاه، قابل قبول ترین روش ارزیابی اقتصادی می دانند.
شما می توانید با مراجعه به سایت استاد حساب از آموزش ها و دوره های متعدد این مجموعه مانند اکسل،هلو و … بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.