مفهوم ارزش گذاری+روش های ارزش گذاری✅
ارزش گذاری چیست؟
به گفته واحد پژوهشی گروه مالی شریف، ارزشگذاری فرآیندی تحلیلی برای تعیین ارزش فعلی یا آتی یک دارایی یا یک شرکت است. تکنیک های زیادی برای ارزش گذاری وجود دارد. تحلیلگری که برای یک کسب و کار ارزش قائل است به مدیریت کسب و کار، ترکیب ساختار سرمایه آن، چشم انداز درآمدهای آتی و ارزش بازار دارایی های آن کسب و کار توجه می کند.
معمولاً برای فرآیند ارزش گذاری از تحلیل بنیادی استفاده می شود. همچنین برای انجام این فرآیند از روش های دیگری مانند مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای یا CAPM یا مدل تخفیف سود سهام یا DDM استفاده می شود. ارزش گذاری فرآیند تعیین کمی ارزش منصفانه یک دارایی یا یک تجارت است.
دو روش مهم در ارزش گذاری
مدل های ارزش گذاری مطلق
مدلهای ارزشگذاری مطلق تلاش میکنند ارزش ذاتی یا «واقعی» یک سرمایهگذاری را تنها بر اساس اصول بنیادی بیابند، و نادیده گرفتن اصول بنیادی به این معنی است که باید به جریان نقدینگی یا نقدینگی، سود سهام و نرخهای رشد مرتبط نگاه کنید. روی یک تجارت تمرکز کنید و نگران شرکت ها و مشاغل دیگر نباشید. مدل های ارزشی موجود در این دسته شامل مدل تنزیل سود سهام، مدل جریان نقدی تنزیل شده، مدل درآمد باقیمانده و مدل مبتنی بر دارایی است.
مدل های ارزیابی نسبی
این مدل با مقایسه سایر شرکت ها و کسب و کارها با مدل قبلی مقایسه می شود. این مدل شامل محاسبه چند برابر و نسبت های مختلف مانند نسبت قیمت به درآمد و مقایسه آن با سایر شرکت ها می باشد.
برای مثال، اگر نسبت P/E یک شرکت کمتر از نسبت P/E یک شرکت دیگر باشد، آن شرکت ارزش کمتری دارد. معمولاً محاسبه مدل ارزش گذاری نسبی بسیار ساده تر و سریعتر از مدل ارزش گذاری خالص یا مطلق است و دقیقاً به همین دلیل است که اکثر افراد برای شروع از این روش استفاده می کنند.
چگونه درآمد بر ارزش گذاری تأثیر می گذارد
فرمول EPS یا سود هر سهم از تقسیم درآمد در دسترس سهامداران عادی بر سهام منتشر شده به دست می آید. این نسبت سود شرکت را نشان می دهد زیرا هر چه سود هر سهم شرکت بیشتر باشد، ارزش آن سهم برای سهامداران بیشتر است.
همچنین تحلیلگران از فرمول دیگری به نام نسبت P/E به ارزش سهام استفاده می کنند که از تقسیم قیمت هر سهم بر EPS شرکت به دست می آید. این نسبت نشان می دهد که قیمت هر سهم چقدر با سود هر سهم مرتبط است.
به عنوان مثال، اگر نسبت P/E یک سهام 20 برابر سود آن باشد، یک تحلیلگر این نسبت را با سایر شرکت های آن صنعت و بازار مقایسه می کند. در تحلیل حقوق صاحبان سهام، استفاده از فرمول P/E برای ارزش گذاری شرکت، رویکرد چندگانه نامیده می شود.
محدودیت های ارزش گذاری
هنگامی که تصمیم می گیرید از کدام روش ارزش گذاری پیروی کنید، ممکن است با تعداد زیادی تکنیک هایی که سرمایه گذاران برای ارزش گذاری شرکت ها استفاده می کنند، گیج شوید. برخی از تکنیک ها بسیار واضح و برخی دیگر بسیار پیچیده هستند.
متأسفانه هیچ روشی وجود ندارد که برای همه شرایط مناسب باشد. هر سهام با دیگری متفاوت است و هر قسمت دارای ویژگی و ویژگی های خاص خود است. از طرفی روش های مختلف ارزش گذاری ارزش متفاوتی را برای یک سهام ایجاد می کند که در این صورت تحلیلگر باید از تکنیک هایی برای رسیدن به نتیجه مطلوب استفاده کند.
شما می توانید با مراجعه به سایت استاد حساب از آموزش ها و دوره های متعدد این مجموعه مانند اکسل،هلو و … بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.