نسبت های مالی مهم+آشنایی با نسبت های مالی اساسی✅
آشنایی با نسبت های مالی مهم و اساسی
نسبت، کلمه ای که خیلی ها با شنیدن آن عصبانی می شوند و خاطرات تلخ مدرسه و ریاضی را به یاد می آورند، اما وقتی صحبت از سرمایه گذاری می شود، یادگیری آن مهم و ضروری می شود. در واقع، نسبت هایی وجود دارد که یادگیری و درک کامل آنها می تواند کمک بزرگی به سرمایه گذاران کند.
آموزه های کلیدی
تحلیل بنیادی با استخراج اطلاعات از صورت های مالی شرکت ها نسبت های مختلف را محاسبه می کند.
معمولاً 6 نسبت وجود دارد که برای بررسی سهام و انتخاب آنها برای سرمایه گذاری استفاده می شود.
این 6 نسبت عبارتند از:
- 1. نسبت بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) / نسبت بازده سرمایه
- 2. نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام / بدهی و نسبت حقوق صاحبان سهام
- 3. نسبت قیمت به درآمد (P/E) / قیمت به درآمد
- 4. سود هر سهم (EPS).
- 5. نسبت سریع
- 6. نسبت سرمایه در گردش / سرمایه در گردش
در ادامه به توضیحات مربوط به هر نسبت می پردازیم.
Working Capital Ratio / سرمایه در گردش
این نسبت تعیین می کند که آیا شرکت قادر به پرداخت بدهی های خود با دارایی هایی است که دارد یا خیر. این نسبت یکی از شاخص های سلامت مالی است، زیرا با اندازه گیری آن می توان دریافت که آیا شرکت توانایی پرداخت بدهی های خود را در یک سال دارد یا خیر. این نسبت تفاوت بین دارایی های جاری شرکت و بدهی های شرکت را نشان می دهد.
اندازهگیری و بررسی سلامت سهام شرکت یا شرکتی که قصد سرمایهگذاری در آن را دارید، شامل بررسی مدت زمان طول میکشد تا شرکت برای پرداخت تعهدات خود، داراییهای خود را به پول تبدیل کند، که این نسبت تقسیم داراییهای جاری و بدهیهای جاری است. به دست آمده. حال اگر دو شرکت هر دو دارای سرمایه در گردش به نسبت 1.2 باشند. هر شرکتی که نقدینگی بیشتری داشته باشد در این بخش موقعیت بهتری خواهد داشت.
Quick Ratio / نسبت آنی
از دیگر نسبت های نقدینگی می توان به نسبت سریع یا آنی اشاره کرد. نسبت فعلی معمولاً معیار بسیار بهتری از توانایی مالی یک موسسه را نشان می دهد. نسبت جاری از تقسیم دارایی های جاری پس از کسر موجودی بر بدهی های جاری به دست می آید. این نسبت نشان می دهد که موقعیت نقدی شرکت برای پرداخت بدهی ها چقدر است (زیرا ممکن است تبدیل موجودی به وجه نقد زمان بر باشد).
سود هر سهم (EPS)
وقتی سهامی را خریداری می کنید، در واقع در سود یا زیان آتی آن شرکت شرکت می کنید. EPS درآمد خالص کسب شده به ازای هر سهم از سهام عادی یک شرکت را اندازه گیری می کند. تحلیلگران سود خالص شرکت را بر میانگین موزون سهام عادی موجود در یک سال تقسیم می کنند. اگر شرکتی بدون درآمد یا حتی منفی بود، سود هر سهم نیز منفی خواهد بود.
نسبت قیمت به درآمد (P/E) / قیمت به درآمد
این نسبت منعکس کننده ارزیابی سرمایه گذاران از درآمدهای آتی است. برای بدست آوردن این نسبت، باید قیمت هر سهم را بر سود هر سهم یا EPS تقسیم کنید. به عنوان مثال، اگر معامله سهام در یک روز با قیمت 13850 بسته شود و EPS آن حدود 254 باشد، نسبت PE حدود 54 خواهد بود.
Debt-Equity Ratio / نسبت بدهی و حقوق صاحبان سهام
اگر سهام یا شرکت مورد علاقه شما بدهی زیادی داشته باشد چه باید کرد. این می تواند باعث شود شرکت حاشیه امن خود را کاهش دهد و دیگر چشم انداز خوبی برای پرداخت بدهی ها وجود نداشته باشد، هزینه های ثابت آن افزایش یابد، درآمد موجود برای سود سهام برای افرادی مانند شما کاهش یابد و حتی باعث بحران مالی شود.
نسبت بدهی و حقوق صاحبان سهام یا D/E حاصل جمع بدهی های بلند مدت و کوتاه مدت باقی مانده شرکت و تقسیم آن بر ارزش خالص سهام سهامداران است. با اندازه گیری آن با نسبت ایده آل، از شرایط سهام خودمان مطلع می شویم.
Return on Equity (ROE) / نسبت بازگشت سرمایه
سهامداران عادی می خواهند بدانند سرمایه آنها در مشاغلی که در آنها سرمایه گذاری می کنند چقدر سودآور است، بنابراین از این نسبت استفاده می کنند. ROE به عنوان معیاری برای ارزیابی کارایی مدیریت شرکت در رابطه با استفاده از دارایی های شرکت برای کسب سود در نظر گرفته می شود. ROE به صورت درصد مشخص می شود و اگر هم درآمد خالص و هم دارایی اعداد مثبت باشد، می توان آن را برای شرکت محاسبه کرد. سود خالص قبل از پرداخت سود سهام به سهامداران عادی و پس از پرداخت سود به سهامداران ممتاز و سود به وام دهندگان محاسبه می شود.
در پایان
نسبت های بالا می توانند به شما در انتخاب بهترین سهام برای سرمایه گذاری کمک کنند. ده ها نسبت مالی وجود دارد که در تجزیه و تحلیل صورت های مالی و تحلیل بنیادی سهام شرکت ها استفاده می شود، در اینجا ما به طور خلاصه تنها 6 مورد از رایج ترین و اساسی ترین آنها را بیان کرده ایم. به یاد داشته باشید که یک شرکت را نمی توان به تنهایی با یک نسبت به درستی ارزیابی یا تجزیه و تحلیل کرد – همیشه نسبت ها و معیارها را ترکیب کنید تا تصویر کاملی از چشم انداز شرکت به دست آورید.
شما می توانید با مراجعه به سایت استاد حساب از آموزش ها و دوره های متعدد این مجموعه مانند اکسل،هلو و … بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.